maandag 20 februari 2006

HACKERS ALS CAMPAGNEWAPEN

''Waarom zou je over de inhoud van verkiezingscampagnes praten als je je ook kunt bezighouden met écht spannende zaken, zoals een politieke partij die bij zijn tegenstander op de server inbreekt en campagnemateriaal steelt?'' Gábor Kuncze, voorzitter van de kleine liberale Vrije Democraten, bedoelde het cynisch, maar eigenlijk is het natuurlijk te gek voor woorden: een verkiezingscampagne die gevoerd wordt met behulp van hackers.
Vorige week werd bekend dat de oppositiepartij Fidesz heeft ingebroken op de computer van de regerende socialistische partij, de MSzP, en daar duizenden stukken met betrekking tot hun verkiezingscampagne heeft gedownload. Fidesz erkende de daad meteen. De partij had ook weinig keuze, aanzien de socialisten de computergegevens konden laten zien die duidelijk maakten dat het materiaal inderdaad naar een Fideszcomputer was gegaan.

Maar, verweerde de oppositiepartij zich, stelen was het niet, want het benodigde wachtwoord was gewoon ergens op een webforum te vinden geweest. Ten eerste bleek dat niet waar te zijn. Het wachtwoord was Fidesz door een tot nu toe nog niet bekend persoon per e-mail toegestuurd. Ten tweede verandert het natuurlijk nauwelijks iets aan de zaak. Het is een beetje als een inbreker die beweert dat hij eigenlijk niet ingebroken heeft, omdat hij de sleutel van het huis ergens op straat heeft gevonden.
Vervolgens beweerde de partij ook nog, dat de MSzP ook bij Fidesz in de computer ingebroken zou hebben, zonder voor die bewering overigens ook maar een spoor van bewijs te leveren.
Het rare is dat de gebeurtenis nauwelijks consequenties lijkt te hebben. Stel je voor dat bekend zou worden dat de PvdA de computer van het CDA heeft gekraakt, of omgekeerd. Het land zou te klein zijn en het zou de partij in de opiniepeilingen waarschijnlijk weinig goed doen. De verantwoordelijke, in dit geval campagneleider Antal Rogan, zou vermoedelijk per omgaande een nieuwe baan kunnen gaan zoeken.
Weliswaar is de Hongaarse politie een onderzoek gestart, maar verder lijkt de zaak geen enkele consequentie te hebben. Fidesz zelf doet nog steeds alsof het hacken van de computer van je tegenstander de normaalste zaak van de wereld is.
In ieder geval naar de buitenwereld toe, intern schijnt er wel degelijk discussie over de kwestie te zijn. Maar politieke consequenties zou de zaak binnen in de partij waarschijnlijk alleen hebben, als de opiniepeilingen daar aanleiding toe geven. En de kans is groot dat dat niet gebeurt, al was het maar omdat veel Hongaren toch aanzienlijk minder vertrouwd zijn met het internet dan Nederlandse kiezers. Dat wordt trouwens ook een probleem bij het politieonderzoek: veel ervaring met internetcriminaliteit heeft de Hongaarse politie niet.
Ondertussen heeft Kuncze natuurlijk wel gelijk dat het triest is dat de campagne nu ruim een week wordt overschaduwd door zaken die niets met de inhoud van doen hebben.

Geen opmerkingen: