dinsdag 19 juni 2007

GASREKENING

Rekeningen betaal je in Hongarije met een gele check, in het postkantoor. Dat kan een tijdrovend karwei zijn. Een iets groter postkantoor heeft meerdere loketten, maar rekeningen kun je niet zomaar overal voldoen, daarvoor moet je in de juiste rij gaan staan.
Tegenwoordig is de betaling van die checks gecomputeriseerd, maar dat betekent persé niet dat het sneller gaat. Iedere check moet apart worden gescand en dat duurt een tijdje. Als je meer rekeningen tegelijk wilt betalen, vinden de lokettistes het erg prettig als je zelf thuis al hebt opgeteld hoeveel je hen in het totaal schuldig bent en als je hen dat zo mogelijk gepast betaalt. Ik ben kreeg ooit een stuk papier en een pen in mijn handen gedrukt toen ik dat niet had gedaan. Maar ik geef toe, dat is een tijdje geleden.
Tegenwoordig betalen we onze rekeningen namelijk via de bank. Makkelijk, zou je denken, maar dat gaat zomaar niet. Zelfs als het bedrijf zij rekeningnummer op de rekening vermeldt, zijn administraties lang niet altijd ingesteld op dit soort klantvriendelijke nieuwigheid. Het is ons al gebeurd dat we ons bankafschrift moesten faxen om aan te tonen dat we echt hadden betaald.
Nou geef ik toe: Hongaarse bankafschriften zijn zo onoverzichtelijk, dat ik er als administratie ook de voorkeur aan zou geven ze niet te hoeven lezen. Dat is vermoedelijk de reden waarom het gezondheidsfonds waar we lid van zijn, ons vraagt iedere maand door te geven op welke dag we de premie hebben gestort. Hoeven ze zelf minder te zoeken.
Laatst kregen we een aanmaning voor het gas van ons weekendhuis. Dat hadden we al meer dan een half jaar niet betaald. Ik was net in de bankafschriften alle afrekeningen aan het opzoeken, toen me iets opviel: iedere maand was het bedrag dat we aan gasbedrijf Tigaz hadden betaald, een week later weer keurig teruggekomen. Al ruim een half jaar lang. Ze hadden daar op die administratie dus gelijk en ongelijk met hun opmerking dat we een achterstand hadden.
Ja, zei de mevrouw die we daarover opbelden, maar er staat bij ons nergens genoteerd dat u per bank betaalt en dan kan dat niet. Bij Tigaz kun je namelijk alleen per bank betalen, als je het bedrij een machtiging geeft het geld direct van je rekening af te schrijven. Ik ben niet zo dol op machtigingen, dus daar voelde ik weinig voor. Maar het kan echt niet anders, meldde de chef van deze mevrouw ons per e-mail.
Maar wat bij Tigaz niet kan, kan bij Tigaz wel. We betalen ook de gasrekening van Nederlandse vrienden van ons die elders een buitenhuis hebben. Ook via Tigaz, alleen, via een ander kantoor van Tigaz. En daar doen ze helemaal niet moeilijk over directe betaling. Althans, ze storten het geld nooit terug en hebben ook nog nooit geklaagd dat de rekening niet betaald wordt.
Dat hebben we onze afdeling van Tigaz ook gemeld. Ik ben benieuwd hoe dat afloopt: of we straks alsnog beide rekeningen via de bank kunnen betalen, of dat we straks voor beide rekeningen met de check naar het postkantoor moeten. Want vermoedelijk heeft dat het ene kantoor het helemaal gedaan door ons geld zomaar via de bank aannemen.

Geen opmerkingen: