zondag 4 november 2007

BUS


Regelmatig komt onze overbuurman Jani met de bus naar huis. Niet, zoals de meeste mensen, als passagier, maar als chauffeur. Jani is buschauffeur en als hij klaar is met zijn dienst, parkeert hij zijn bus in de straat. Een echte, grote lijnbus.
Hij is de enige niet. In het buurdorp staat ook altijd een bus geparkeerd, en in een ander dorp staat 's avonds altijd een cementauto van Vaci Cement voor de deur. Het leek me altijd een wat merkwaardige manier om het vervoersprobleem van je personeel op te lossen, ze met een enorme bedrijfswagen naar huis sturen, maar de zaak ligt toch wat anders, heb ik inmiddels ontdekt. Het is een zeer praktische oplossing voor een praktisch probleem.
Jani is niet de enige buschauffeur in het dorp. Er zijn er drie, en ze rijden allemaal op dezelfde lijn. "Als ik late dienst heb, eindigt mijn laatste rit om twaalf uur en mijn collega moet 's ochtends om vijf uur beginnen. Dan is het een beetje onzin om met een lege bus naar Vác te rijden en dan met de auto naar huis, terwijl hij vier uur later op moet om die bus dan weer op te halen," legt Jani uit.
En dus doet het pleintje naast de klokkentoren bij ons huis als een dependance van de busremise. Logisch, energiebewust en werknemersvriendelijk. Verrassend onburocratisch ook in een land dat toch van regels en papiertjes aan elkaar hangt. Maar ook wel typerend voor de soepele wijze waarop Hongaren met die regels en papiertjes omgaan. Ik zie het Connection in Nederland nog niet zo snel doen.

1 opmerking:

Unknown zei

Beste Runa,

Met interesse je blog bekeken en de verhalen gelezen. In het artikel over de bus schrijf je over de chauffeur die de bus mee naar huis neemt. Zelf ben ik 2,5 jaar in Kecskemét geweest en sinds 7 juni ben ik weer terug in Nederland. In de straat waar ik de laatste 1,5 jaar woonde, woont een buschauffeur van Volánbusz. Hij neemt zijn bus mee omdat hij buiten het vervoersgebied van Volánbusz woont en geregeld op de stoplijn van Kecskemét naar Boedapest rijdt. Soms is de bus er enkele dagen niet, dan rijdt hij namelijk elders in het land. In bussen van andere maatschappen zag ik dat de chauffeurs slaapspullen bij zich hadden, dus blijven de chauffeurs een nacht elders.