maandag 2 maart 2015

Verboden afval te gooien

Verboden afval te dumpen
Iedere keer verbazen ze me weer, de bordjes met de tekst "Szemet lerakása tilos", verboden afval te deponeren. Je vindt ze op de gekste plekken, meestal midden in het landschap, maar soms ook aan de rand van een dorp, en over het algemeen aan het begin van een onverhard pad dat een bos op afgelegen dalletje invoert.
Logisch dat je geen afval mag gooien, zou je denken, of betekenen die bordjes echt dat je overal waar zulke bordjes niet staan, wel afval neer mag gooien? Daar lijkt het soms wel op.
Op de raarste plaatsen,soms midden in een verder ongerept bos, kom je bergen vuil tegen. Niet gewoon een paar weggegooide flesjes van dorstige wandelaars die het teveel moeite vonden hun lege drankflessen mee naar huis te nemen, maar hele vuilniszakken met vieze luiers, of  een enorme berg plastic frisdrankflessen. Wie sleept zulke spullen nou een kilometer het bos in om ze daar te dumpen?
Ik ben dus wat gewend, maar een recente wandeling in het deel van Vác dat zo romantisch Kertváros, Tuinstad, heet, sloeg toch heel veel. Op zoek naar nieuwe wandelgelegenheden speur ik af en toe Google Maps af naar gebieden die me landelijk en mooi lijken, en waar volgens de satellietopnames ook nog paden lopen.
Blijkbaar niet verboden om afval te dumpen
Kertváros leek op de kaart prachtig. Je moest weliswaar de kleine fabriekswijk van Vác door (die je niet moet onderschatten, er staat de enige fabriek ter wereld waar IBM grote opslagsystemen produceert), maar daarachter begint al snel een gebied met afwisselend velden, bosjes, en weekendhuisjes. En afval. Bergen en bergen afval. De weekendhuisjes blijken namelijk grotendeels in onbruik geraakt te zijn, en iemand heeft de plek gevonden als de perfecte dump. Hele bergen gestripte koelkasten, tv's, computermonitors, deuren, autobanden vind je er, plus nog een heleboel los, klein afval. En nee, het is geen officiële vuilnisbelt.
Overigens bleek het boven op de heuvel net zo idyllisch te zijn als ik op basis van de kaart had gedacht. Een schitterend uitzicht over wijngaarden en heuvels met bossen en velden. Jammer genoeg moest ik nog terug langs de vuilnisbelt. Mijn hond sneed haar poot aan een gebroken raam. De kans dat ik nog een keer van dat uitzicht ga genieten, lijkt me klein.
Het meest merkwaardige is dat vlak naast al die troep dure nieuwe villa's worden gebouwd, die dus uitkijken op het vuil. Als ik het geld voor zo'n villa had, zou ik toch een paar arme sloebers inhuren om de boel op te ruimen.Dat moet je je dan toch kunnen veroorloven.
Kertváros slaat alles, maar helaas kom je daarbuiten ook veel afval tegen. Maar ook Hongaren die daar een gloeiende hekel aan hebben en met de moed der wanhoop af en toe inzameldagen organiseren, waarbij vrijwilligers worden opgetrommeld die gewapend met een hele stapel stevige zakken de natuur intrekken om er wat aan te doen.
Ik heb ooit aan zo'n actie mee gedaan, in een bos bij Budapest. Hele Trabanten kwamen we verborgen in het struikgewas tegen. Het was een bevredigende activiteit, je had het gevoel echt iets goeds voor mens en natuur te doen. Aan het eind van de dag lagen overal langs de weg grote stapels goed gevulde vuilniszakken klaar om opgehaald te worden door de vuilnisdienst. Helaas was de opgeruimde staat maar van korte duur. We hadden waarschijnlijk meteen overal bordjes neer moeten zetten die uitlegden dat het verboden was om daar vuil te storten.

4 opmerkingen:

Willie zei

Mijn ervaring is dat zelfs die bordjes niet helpen. Helaas. Volgens mij moet de overheid veel harder optreden en van mij mogen ze hiervoor hoge boetes uitdelen. Ik erger me ontzettend aan al dat afval. Langs de weg van Gyálk naar Ócsá lig er ook bergen afval.

Anoniem zei

Naast ons dorp (Tiszafüred) is een wijkje met week-end huizen van stedelingen. Vroeger stonden er aan het begin van de wijk grote vuilcontainers van de gemeente, die keurig geleegd werden. Sinds het vuilophalen is aanbesteed naar REMONDIS zijn de containers weg, want de dorpelingen begonnen er hun huisvuil heen te brengen en bespaarden een REMONDIS abonnement. De week-enders moeten nu op het Remondis-kantoor slappe, witte plasic zakken met opdruk kopen (FT 1000,- per zak) die zij dan met huisvuil OVERAL langs de weg mogen zetten. De zakken worden vrijdag opgehaald en staan dus meestal 5 dagen langs de straat. Meestal ligt de zooi (loslopende honden) na twee dagen door het hele hétvégi wijkje. Inmiddels gebruikt niemand ze meer en wordt dit "week-end vuil" in onherkenbare blauwe zakken overal in het vrije veld en langs de weg gegooid.

Unknown zei

In de bossen rond Kunfèhertó tref ik regelmatig vuilnis en bouwafval. De verbodsbordjes aldaar waarschuwen onverlaten hooguit niet in het zicht van anderen te storten.....! Ik loop dagelijks met mijn hond door deze bossen en sleep regelmatig vuil mee naar huis om het aldaar in de "groene" zakken te proppen. Die paar euro vind ik dat wel waard ! Toen ik een keer met de lokale jachtopziener door het bos reed en hem vroeg te stoppen om gespotte autobanden in zijn pickup te gooien, antwoordde deze: "over een paar maanden is er weer nationale schoonmaakdag !" en reed zonder aarzeling door ! Toen ik hem vroeg waarom, gaf hij aan dat hij een eind moest rijden en ook nog moet betalen om dat afval weer kwijt te raken.... !

Unknown zei

Het is vrij logisch dat er te pas en te onpas overal vuil word gestort.
Daar er op heel veel plaatsen geen huisvuil wordt opgehaald al dan niet tegen betaling (zou ik prevaleren) dus ga ik het verbranden op eigen terrein maar dat schijnt ook al niet mer te mogen verboden dus , dan ga ik het maar ingraven maar er is dan na een aantal keren ook geen plek meer voor.
Tja wat moet ik nu 40 of 50 KM rijden voor een aantal zakken en dan ook nog moeten betalen is ook geen optie, dan is de enige goedkoopste oplossing dumpen in het bos of ergens langs de weg, (ben ik geen voorstander van) dus dan toch maar verbranden.
Maar waarom komt er geen vuilophaaldienst die BV 1 keer in de 14 dagen het ophaalt met een jaarlijkse vergoeding dar tegenover ,Daar zou ik voorstander voor zijn, maar ik ben bang dat dat niet gaat gebeuren, de Hongaren maken zich daar uiteindelijk niet zo druk over JAMMER