woensdag 25 februari 2015

Dorp te huur

Twee verharde en twee onverharde wegen, een busstation, zes paarden, twee koeien, een tot
eetgelegenheid omgebouwde stal, twee weilanden, en niet te vergeten zeven vakantiehuizen en twee zalen voor feesten en partijen. Je kunt het allemaal samen voor 700 euro per dag huren. In het pakket
Te huur, inclusief de bushalte
zitten trouwens nog twee andere huizen, het gemeentehuis, een pluimveebedrijf en een paar schapen. Een heel dorpje, om precies te zijn. Het West-Hongaarse dorpje Megyer doet zichzelf in de verhuur. Wie wil, mag zelfs zijn eigen tijdelijke straatnamen bedenken. Alleen de paar nog bewoonde huizen in het dorp, en de bijbehorende bewoners, zijn niet inbegrepen.
Kleine dorpen in Hongarije hebben het moeilijk, en dat leidde al vaker tot creatieve ideeën, van de verkoop van straatnamen in het dorpje Ivád en enorme openluchtfresco's in Bodvalenke tot bloemendorpen en het opzetten van een ecologisch dorp. Maar Megyer, het kleinste dorp van Hongarije, wint in creativiteit ongetwijfeld de hoofdprijs. Burgemeester Krisztof Pajer heeft het overigens niet zelf verzonnen. In het buitenland zijn volgens hem zelfs ook dorpen die in hun geheel te huur zijn.
Het idee ontstond uit de noodzaak om de leegloop van het dorp te stuiten. Megyer was nooit groot, maar pakweg twintig jaar geleden woonden er nog zo'n 120 mensen. Toen had het dorp nog een winkel, een kroeg en een kleuterschool. Maar die waren niet meer rendabel, en toen ze eenmaal verdwenen waren, ging het snel met de krimp. Een jaar geleden woonden er nog 26 mensen. Nu achttien. Of 28, als je degenen meetelt die er wel ingeschreven staan, maar niet wonen. Werk is er niet, behalve toerisme.
Pajer, die daarom door de week zelf in de buurt van Boedapest werkt, zit in zijn derde periode als burgemeester. Hoe klein het dorp ook is, volgens de Hongaarse wet is het een heuse aparte gemeente, met een gemeentehuis en zelfs een bibliotheek. Sinds hij burgemeester is, probeert Pajer het dorp, gelegen in golvend heuvelland op een half uur van het Balatonmeer, op de toeristische kaart te zetten. 
De dorpswebsite lijkt meer op die van een reisbureau dan van een gemeente, zij het helaas een uitsluitend Hongaarstalig reisbureau. Leegstaande huizen worden tot vakantiehuizen omgebouwd. Overal in het dorp hangen QR-codes waarmee de bezoeker op zijn mobiele telefoon informatie over de geschiedenis van het huis of over het gebruik van de antieke landbouwwerktuigen kan krijgen. Aan de rand van het dorp wordt momenteel een dorpsmuseum ingericht. Wie wil, kan in het dorp trouwen en meteen de rest van het huwelijk laten organiseren. In de zomer is er een muziekfestival.
De opbrengst van al deze activiteiten gaat naar een sociale vereniging die als werkgever van de dorpsbewoners dienst doet en die de toeristische activiteiten beheert en zorgt voor het opknappen en verfraaien van huizen en openbare ruimte. Ook exploiteert de vereniging een gezamenlijke biologische groentetuin en een pluimveebedrijf met kippen, eenden en ganzen en zorgt die voor de schapen en koeien, waarvan de melk voor kaasproductie wordt gebruikt.
Dorpsbewoonster Anikó Bakonyi, die volgens de website legendarisch lekkere worteltaart bakt en heerlijke jam maakt, zorgt ook voor ontbijt met verse eieren en worst uit eigen dorpsproductie en desgewenst voor het avondeten. Ze kookt zelfs vegetarisch. Of je laat natuurlijk een varken slachten. Dat is, net zomin als ontbijt en avondmaaltijd, bij de huur inbegrepen, maar wel mogelijk.
Megyer is inmiddels zo succesvol, dat zelfs mensen uit de buurdorp er een baan vinden. Maar Pajer is een man met een grootste visie voor een klein dorp. Daarom is vanaf nu dus het hele dorp te huur. In de verschillende vakantiehuizen zijn in het totaal 46 slaapplaatsen, voldoende voor het bedrijfsuitstapje van een klein bedrijf. Of, zat ikzelf meteen te denken, voor een grote familiereünie. 


Geen opmerkingen: