woensdag 1 december 2010

IN DE BOEIEN

Gynaecologe Gereb, sinds 15 jaar voorvechtster van het recht op thuisbevallingen in Hongarije, zit sinds begin oktober vast op verdenking van kwakzalverij en het in gevaar brengen van mensen, omdat ze begin oktober een vrouw hielp die tijdens de zwangerschapscontrole voortijdig begon te bevallen. Gereb, die eerder problemen had met justitie, hangt mogelijk vijf jaar tot acht jaar gevangenisstraf boven het hoofd.
Ze werd gearresteerd, nadat ze vanwege het lage geboortegewicht van de baby een ambulance had gebeld. Het ambulancepersoneel waarschuwde de politie. Volgens haar advocaat zit Gereb 23 uur per dag in haar cel, moet ze zich uitkleden bij fouilleringen en krijgt ze zodra ze haar cel uitgaat hand- en voetboeien om.
Drie jaar geleden ontzegde de Artsenkamer haar drie jaar lang haar licentie als bevallingsarts. Aanleiding was de dood van een baby die in 2000 14 maanden na de geboorte overleed. Die dood had niets met de geboorte van doen, maar Gereb werd verweten de baby na de bevalling onvoldoende onderzocht te hebben. Gereb, die ook gediplomeerd vroedvrouw is, bleef desondanks thuisbevallingen begeleiden.
Sinds 2007 loopt er een proces tegen haar omdat een baby tijdens de bevalling stierf. Het was haar eerste fatale geboorte in drieduizend thuisbevallingen, maar de Artsenkamer gebruikte die gebeurtenis als aanleiding om zich verder te verzetten tegen thuisbevallingen. Overigens overlijdt in Hongaarse ziekenhuizen gemiddeld iedere drie dagen een baby rond de geboorte.
„Formeel mag je in Hongarije thuis bevallen,” zegt Donal Kerry van de Steungroep voor Vrije Geboortes. „Maar vroedvrouwen hebben er een speciale vergunning voor nodig, en die wordt nooit afgegeven. Dus breken ze bij thuisbevallingen altijd de wet. Zodra ze een ambulance bellen, start automatisch een politieonderzoek, zelfs bij de kleinste complicatie.” Behalve tegen Gereb lopen op dit moment onderzoeken tegen vier van de in het totaal 15 vroedvrouwen die thuisbevallingen doen, in alle gevallen omdat ze een ambulance lieten komen. Overigens heeft de Hongaarse regering in oktober aangekondigd thuisbevallingen echt te willen reguleren en een adviescommissie ingesteld die wetgeving moet voorbereiden.
Kerry’s vrouw Mirtill is een van de pakweg 200 tot 300 zwangere vrouwen die jaarlijks de druk van artsen en publieke opinie negeren en thuis bevallen. Mirtill kreeg alle drie haar kinderen thuis. Voor haar stond thuis bevallen vast sinds ze de ziekenhuisbevalling van haar zuster had bijgewoond. „Die baarde op een zaal met vier of vijf andere vrouwen, er waren te weinig verpleegsters, ze bloedde en had enorme pijn, maar niemand deed wat. En ze moest plat op haar rug blijven liggen, het gemak van de dokter stond centraal, niet het belang van de vrouw.”  
Zelf moest Mirtill na een van haar bevallingen alsnog naar het ziekenhuis vanwege bloedingen: „Dan laat iedereen merken hoe dom je bent, en wat voor risico’s je hebt genomen.” Volgens haar zien artsen bevallen niet als een natuurlijk proces, en hameren ze constant op de risico’s.
Geld speelt volgens Mirtill een belangrijke rol bij het medische verzet tegen thuisbevallingen: gynaecologen beuren van patiënten onderhands tussen de 250 en de 500 euro ’dankbaarheidgeld’ per bevalling. Daardoor behoren ze tot de best verdienende artsen van Hongarije, met inkomens op West-Europees niveau.

3 opmerkingen:

Unknown zei

meine Meinung zu diesem Thema, ein Skandal, der Doktor verdien viel Geld ( was sicher nicht angegeben wird) und doch sterben Baby und der behandelnde Arzt wird nicht angeklagt. verstehe ich nicht ganz. Für die Regierung besteht noch viel Arbeit.

Unknown zei

Beste Runa,

Het is heel interessant wat jij hebt geschreven. Ik ben er mee eens dat Ágnes Geréb sinds 2 maanden zonder reden in de gevangenis zit is verschrikkelijk. Zelfs politici kan ze niet bezoeken wat is eigenlijk tegen de Europese rechten. Misschien het heeft iets te maken met dat Ágnes Geréb is direct of indirect verantwoordelijk voor 3 baby’s die na het bevallen zijn overleden, maar tot nu toe kreeg ze geen oordeel, maar ze blijft gewoon doorwerken. Maar waarvoor Geréb vertegenwoordigt is, vind ik heel erg onnuttig en gevaarlijk. Ik ben zelf tegen thuisbevallingen, want die alleen vergroten de kans de geboorte van een dode baby of een dode moeder. Een vroedvrouw kan nooit zo voorbereid zijn voor complicaties dan een goed met alle nodige technische hulpmiddelen vervuld ziekenhuis. Het meest belangrijke ding voor een toekomstige moeder dat haar baby gezond geboren wordt. Ik kan begrijpen dat het heel lekker kan zijn als iemand hoeft niet in een ziekenhuis te baren, maar een gezonde baby heeft misschien meer waard dan een paar dagen in een kamer samen met andere vrouwen en misschien niet zo vriendelijke artsen. Waarom zou een moeder onnuttige risico’s nemen alleen om een aangenamer plaats te kunnen bevallen?

Runa Hellinga zei

Beste Edo,

Dat thuisbevallingen gevaarlijker zouden zijn dan ziekenhuisbevallingen, is wat simpel door de bocht. Als het risico zo groot was, zou thuisbevallen in Nederland echt niet zo populair zijn. Voorwaarde is een goede controle en een goed systeem in noodgevallen, zodat een vrouw snel naar het ziekenhuis kan, en daar goed wordt opgevangen. Maar dan thuisbevallen echt niet 'overbodig risico' nemen. Ziekenhuisbevallingen hebben hun eigen risico's. Ziekenhuizen zijn voor baby's bij uitstek ongezonde plekken, vol resistente bacteriën, zeker in een land als Hongarije, waar veel te veel antibiotica worden voorgeschreven, met als gevolg een groeiend aantal resistente ziekenhuisbacteriën dien Een vriendin die in Hongarije in het ziekenhuis beviel, moest haar dochtertje vervolgens wekenlang in het ziekenhuis achterlaten omdat het met zo'n bacterie besmet was geraakt.
Al met al is er bij de 3500 thuisbevallingen die Agnes Gereb heeft gedaan, één keer een kind overleden. Dat kwam door een schouderdystocie, waarbij de schouder van het kind achter het schaambeen van de moeder blijft steken. Het is een ernstige complicatie, waardoor helaas ook in Hongaarse ziekenhuizen af en toe kinderen overlijden. De andere twee kinderen waarom het gaat, stierven in het ene geval een aantal maanden, in het andere 14 maanden na de geboorte, niet als gevolg van complicaties bij de geboorte, maar als gevolg van andere problemen. Gereb wordt in dat geval verweten de baby's niet zorgvuldig genoeg te hebben gecontroleerd, een zeer twijfelachtige aanklacht, zeker voor een arts die er juist om bekend staat hoe zorgvuldig ze is. Dat ze zeer zorgvuldig is, blijkt wel uit haar staat van dienst: menige arts zou zichzelf in zijn handen knijpen als hij 3500 bevallingen met maar één dood kind op zijn naam had staan.
En dat ze niet bezocht mag worden door politici, kan uiteraard niets te doen hebben met de aanklacht. Dat is gewoon een schending van haar rechten. Dat ze door blijft werken, is begrijpelijk: ze is nooit veroordeeld. Een van die aanklachten is al jaren oud, en daar gebeurt helemaal niets mee, zelfs de jongste aanklacht, de dood van het kind, is al meerdere jaren geleden. Een rechtstaat die zulke zaken jaren laat doorsloffen, doet zijn werk niet goed.