vrijdag 31 augustus 2007

HONGAARSE GARDE

Premier Gyurcsány heeft de formatie van de extreem-rechtse Hongaarse Garde afgelopen zondag onverenigbaar met de Europese democratische tradities genoemd en Ibolya David, leidster van het centrum-rechtse Hongaars Democratisch Forum, heeft alle parlementaire partijen opgeroepen zich in deze kwestie te verenigen en de hele democratische wereld te laten zien dat de meerderheid van de Hongaren vreedzaam is en niets van dit soort groepen moeten hebben.
Dat is duidelijke taal. Helaas zien niet alle Hongaarse politici het probleem even helder. President László Solyom, een man die zich ooit presenteerde als het morele geweten van het land, doet er tactisch het zwijgen toe. En de grootste conservatieve oppositiepartij Fidesz heeft zich, onder buitengewone druk, weliswaar min of meer van de garde gedistantiëerd, maar verwijt de premier gelijktijdig dat hij 'dit soort incidenten gebruikt om een hysterische atmosfeer in het land te creëren'.
Even de zaken op een rijtje: de Hongaarse Garde, opgericht door de extreem-rechtse Jobbik, zegt dat hun doel is het bewaren van Hongaarse waarden en tradities. Dat klinkt op zich onschuldig en zou het organiseren van volksdansgroepjes kunnen behelzen. Maar eerlijk is eerlijk, daar heb je geen Hongaarse garde voor nodig, volksdansgroepjes zijn er genoeg.
De garde wil dan ook fysieke training gaan geven. Omdat het volgens de wet verboden is hen met vuurwapens om te leren gaan, wordt de leden aangeraden om eigen houtje op een schietclub te gaan. Klinkt al een stuk minder onschuldig.
De garde kleedt zich ook in een zwart uniform 'omdat we dat nu eenmaal het mooiste vinden'. Tja, smaken verschillen, maar als we het over het handhaven van Hongaarse tradities hebben: zwarte uniformen grijpen ook in Hongarije rechtstreeks terug naar het fascisme, en wie daar niet mee geassocieerd wil worden, kiest een andere kleur.
Zesenvijftig leden hebben afgelopen zondag de eed van trouw afgelegd en daarbij gezworen dat ze alles zullen geven en iedere order zullen volgen om het Hongarendom te beschermen. Geen toevallig aantal: het moet herinneren aan de Hongaarse opstand van 1956, of eigenlijk aan de demonstraties van vorig jaar, die volgens de Jobbik en de Hongaarse Gardisten het begin waren van 'de werkelijke omwenteling'.
Is het toeval dat in dezelfde week een website van een Hongaars radiostation een fotomontage had van staatssecretaris Gábor Szetey met een roze driehoek voor de poort van Auschwitz? Szetey had onlangs de moed om tijdens de Hongaarse Gay Parade openlijk te erkennen dat hij homosexueel was.
Na een storm van kritiek ontsloeg het radiostation de twee verantwoordelijke redacteuren. Één van de twee was bovendien gemeenteraadslid van Fidesz in een dorpje boven Budapest. Ze is, moet erbij worden gezegd, ook meteen uit de partij gegooid en volgt daarmee dezelfde weg als een andere lokale Fidesz-politicus die voor zijn lol SS-uniformen droeg.
Dat zulke mensen überhaupt lid van Fidesz zijn, is veelzeggend. Fidesz is geen extreem-rechtse partij, maar durft al jaren geen duidelijke scheidslijn ter rechter zijde te trekken, uit angst daar kiezers kwijt te raken. En wie met pek omgaat, wordt ermee besmet.
Dat twijfelende beleid kost de partij kiezers, in het midden. Ik ken meerdere mensen, die ooit overtuigd Fidesz stemden en daar nu absoluut niet meer aan moeten denken. Maar zolang de partij in de opiniepeilingen aan top staat, zal dat de Fidesz-leiding vermoedelijk een zorg zijn.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Als je zoveel foutieve informatie vermeld in het artikel kan je het beter ook niet publiceren. Is tegenwoordig een beetje vaderlands liefde meteen rechts? wat als we eens zouden ophouden met dat idiote rechts en links systeem! Zijn wij mensen echt zo gemakkelijk in een hokje te stoppen? Twee hokjes? rechts links? Wat een onzin. De Hongaarse garde kan je beter zien als een spirituele steunpunt, ze hebben nog nooit iets significant gedaan in de vorm van een actie of aanval of aanslag of wat dan ook. Veel Hongaren zijn trots en hebben dat vaderlands gevoel, sommigen hebben dat wat sterker. Laat me je verzekeren dat de Hongaarse Garde een gevoel verspreid, een goed gevoel! En gaan aansporingen tot geweld! Een herdershond heeft geen vijanden op de wereld, maar als de wolfen de kudde aanvallen zal het zijn leven geven om de kudde te beschermen. Dus andere "agressors" zoals gyurcsany en zijn rooie bende of slowakije die weer anti-hongaarse maatregellen aan het nemen is, moeten vooral de kudde niet fysiek aanvallen. Pas dan zal je de Garde in actie zien. Einde bericht

Runa Hellinga zei

Waarom een anonieme reactie en geen naam, als je zo voor je zaak staat?
Vraag me trouwens af wat leden van de Hongaarse Garde eergisteren dan deden bij een winkeltje dat toneelkaartjes verkoopt, toen een extreem-rechtse groep de 'joodse' eigenaar en zijn 'Olah-zigeuner'-verkoper duidelijk kwamen maken dat ze 'Hongaarse' meisjes in het vervolg met respect dienen te behandelen. Als je dat een goed gevoel geeft....

Anoniem zei

Het is een heel eng clubje die Hongaarse Garde. Het zijn nationaal-socialisten en hun meelopers die stemming maken tegen roma's en andere buitenlanders. Die uniformen spreken voor zich, ze creeren een soort militie. Ik hoop dat de Hongaarse overheid hier zo snel mogelijk een einde aan maakt. Nazi's moeten nooit meer een kans krijgen.