vrijdag 18 mei 2007

SCHOONMAAK

De Hongaarse regering gaat grote schoonmaak houden in de wetboeken. Enkele duizenden wetten en regels van voor 23 oktober 1989, de dag dat de grondwet van de Derde Hongaarse Republiek van kracht werd, gaan de vuilnisbak in.
Het zal geen wereldschokkende veranderingen in de Hongaarse samenleving veroorzaken, want het betreft echte vuiltjes, wetjes waarvan iedereen het bestaan vergeten is, omdat ze niets meer met vandaag de dag te doen hebben.
Een groot deel stamt niet eens uit het communisme, maar van lang daarvoor, uit de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie. Omdat verordeningen in het verleden niet officiëel gepubliceerd hoefden te worden, zijn veel van de betreffende regels alleen nog in stoffige archieven te vinden.
Wat op de schop gaat, is bijvoorbeeld een wet uit 1894 die voorschrijft dat jongens het geloof van hun vader erven, en meisjes het geloof van hun moeder. Wat ook gaat verdwijnen is de wetgeving die het kappers verbiedt om hun klanten in te smeren met gebruikte scheerzeep. Da's met recht op de kleintjes letten.

Geen opmerkingen: