woensdag 2 mei 2007

POLITIECONTROLE

Een tijd geleden reed ik om half één 's nachts na een lange autorit doodmoe Boedapest binnen. Vijf minuten van mijn huis vandaan werd ik aangehouden door de politie. Alcoholcontrole, verwachtte ik.
Maar wie schetst mijn verbazing: de agenten hielden zich midden in de nacht onledig met het controleren van autopapieren. Dat is een hobby van Hongaarse verkeersagenten waar mij het nut enigszins van ontgaat. Ik haalde alles tevoorschijn en moest met mijn moede hoofd in mijn beste Hongaars uitleggen dat het kenteken op de milieukeuring niet klopte, omdat de auto sinds de aankoop een nieuwe nummerplaat had gekregen.
Toen wilde de agent mijn rijbewijs zien. Naarstig zocht ik tussen mijn papieren en viste iets tevoorschijn dat mijn pasfoto droeg. De agent bestudeerde het papier kortstondig en gaf het terug met de woorden 'dat is uw tramabonnement'....Nu, dacht ik, zal hij me toch zeker laten blazen, want een bestuurder die zo afwezig is, dat kan niet kloppen (ik had geen druppel op. overigens, al betwijfel ik hoe recht ik nog langs een lijn had kunnen lopen). Maar nee, nadat ik hem mijn echte rijbewijs had laten zien, knikte hij me vriendelijk toe en wenkte me door.
Als alles goed is, mag zoiets de komende maanden niet gebeuren. Vanaf 1 mei controleert de Hongaarse politie strenger op alcohol, snelheidsovertreders en op het dragen van de veiligheidsgordel. Reden: het aantal dodelijke ongelukken is afgelopen kwartaal met dertig procent gestegen in vergelijking met het eerste kwartaal van 2005.
Dat er te snel gereden wordt, weet iedereen die in Hongarije wel eens in een auto zit. Daarnaast blijkt bij een op de zes ongelukken alcohol in het spel te zijn, zelfs al mag je officieel geen druppel drinken als je achter het stuur zit. En slechts veertig procent van de mensen draagt een autogordel.
In Tsjechie, dat samen met Portugal Europees koploper verkeersongevallen was, geldt sinds twee jaar een streng beleid. Geen idee of het aantal verkeersdoden is gedaald, maar dat moet haast wel. Want waar mensen vroeger onbezonnen met honderd door een dorp stoven, neemt tegenwoordig vrijwel iedere auto gas terug.
Wat ongetwijfeld ook helpt, is de nieuwe Tsjechische regel dat automobilisten moeten stoppen voor het zebrapad. Ben ik toch jarenlang in Tsjechië overgestoken in de veronderstelling dat een zebrapad daarvoor war: om veilig over te kunnen steken.
Het probleem is: dan moet je mensen wel kunnen pakken. Dat is vooral in het geval van snelheidsovertreders in Hongarije een groot probleem. In Nederland flits je gewoon, maar volgens de Hongaarse grondwet mag je iemand namelijk alleen bestraffen wegens te snel rijden, als je kunt aantonen dat hij daadwerkelijk de schuldige is.
Hongarije gebruikt ook flitspalen, maar de enige manier om iemand echt voor een snelheidsovertreding te bestraffen, is hem aanhouden en ter plekke beboeten. Jaarlijks verdwijnen 300.000 boetes de prullenbak in, omdat geflitste autoeigenaren melden dat zijzelf niet in de auto zaten, maar een familielid, en ze volgens de wet niet verplicht zijn tegen een familielid te getuigen. Einde zaak.
Nu blijft het natuurlijk afwachten wat de politie onder snelheidscontroles verstaat. Want eerlijk is eerlijk, de controles die ik tot nu toe heb meegemaakt, missen over het algemeen hun zin. Wat is er het nut van om mensen bij een bocht waar je volgens de verkeersborden 30 mag rijden, te pakken omdat ze 35 rijden? Of een flitspaal neer te zetten op een stukje weg waar de maximum snelheid pakweg 100 meter lang zakt van 70 naar 60 kilometer per uur? Dat is geen snelheidscontrole, dat is chauffeurtje pesten.


Geen opmerkingen: