dinsdag 5 september 2006

VERSLAAFD AAN PILLEN

Vanaf 1 januari moeten Hongaren een eigen bijdrage gaan betalen als ze naar de dokter gaan. Ook voor medicijnen zullen ze geld op tafel moeten leggen. Het is het soort maatregel dat de nieuwe regering niet erg populair maakt bij de bevolking. Maar begrijpelijk is hij wel. Hoewel er aan alle kanten wordt bezuinigd, en, om eerlijk te zijn, de burger aan alle kanten geld uit de zakken wordt geklopt om het begrotingstekort te verminderen, heeft de invoering van een eigen bijdrage ook een belangrijke gezondheidsreden.

Hongaren zijn namelijk absurde gebruiken van de medische zorg en slikken pillen alsof het snoepjes zijn. Dat je met een gewone verkoudheid NIET naar de dokter gaat.... (en daar dus vervolgens ook niet vandaan komt met een stapeltje recepten voor genoeg om een hele familie maanden zoet mee te houden), dat vinden veel mensen onbegrijpelijk. Hongaren gaan jaarlijks twintig keer naar de dokter, twee maal zo vaak als de gemiddelde Europeaan. Het hoge doktersbezoek heeft niets met de daadwerkelijke gezondheid te maken. ,,De meeste mensen gaan naar de dokter bij het eerste teken dat ze misschien ziek zijn’’, aldus Sándor Balogh, directeur van het Nationale Medisch Instituut.
Het Hongaarse medicijnverbruik is het hoogste van Europa, met dramatische gevolgen. Jaarlijks worden zo’n 200 duizend Hongaren in het ziekenhuis opgenomen vanwege medicijnvergiftiging en verkeerd gebruik van medicijnen. Enkele duizenden overlijden eraan. En het prijskaartje dat eraan hangt, is aanzienlijk, ongeveer 200 euro per persoon per jaar, 1,9 miljard euro in het totaal.
,,Als mensen bij mij komen met rugpijn, zou ik ze eigenlijk moeten aanraden om meer te gaan bewegen en dat doe ik ook. Ik geef ze folders met oefeningen mee. Maar ik weet dat dat niet is wat ze willen horen. Ze verwachten gewoon een pilletje tegen de pijn’’, aldus huisarts Anna Gideon.
Buurland Slowakije, waar de cijfers tot enkele jaren geleden enigszins in de buurt van de Hongaarse kwamen, voerde onder de vorige regering een eigen bijdrage voor doktersbezoek en medicijnen in. De maatregel was en is razend onpopulair, en de huidige premier Robert Fico heeft ooit beloofd hem af te schaffen. Maar helpen deed het wel: binnen luttele maanden waren doktersbezoek zowel als medicijnengebruik rond de 10 procent verminderd.
Buiten de patiënten zijn ook de artsen niet zo blij met het idee van een eigen bijdrage. Ze zien op tegen de extra administratie, zeggen ze. Dat is een serieus bezwaar, maar bij een deel van de artsen spelen andere motieven zonder enige twijfel een rol. Als een patiënt toch al betaalt, zal hij mogelijk minder geneigd zijn om ook nog eens het zogenaamde dankbaarheidsgeld op te hoesten, de gebruikelijke fooi die voor veel artsen een belangrijke bron van neveninkomsten is.
Bovendien staat vast dat een deel van alle visites en behandelingen die artsen opvoeren, nooit plaatsvindt. Controle daarop is nu vrijwel onmogelijk, want geen patiënt controleert ooit wat voor behandelingen de arts uit zijn naam bij de verzekering declareert. Als de arts straks zelf de eigen bijdrage voor verzonnen behandelingen moet gaan betalen, wordt dat soort fraude minder aantrekkelijk.


Geen opmerkingen: