donderdag 13 juli 2006

SMELTENDE KOE NIET GEWENST

Het lijkt zoiets onschuldigs, de koeienparade die door heel Europa trekt en grote steden opvrolijkt met een stoet aan bonte, vrolijke beelden van koeien. Maar in Boedapest heeft de parade zijn onschuld verloren. Een beeld van een smeltende koe met een enorme ijsstok in haar achterste wist voor een heuse politieke rel weten te zorgen.
Het blauwe beest, waarvan de kop is gesmolten en de kont met ijsstok omhoog de lucht insteekt, kreeg een plek pal voor de basiliek in het centrum van Pest. Volgens de organisatoren was het puur onschuldig, maar kerkgangers namen er grote aanstoot aan. Dat de billen precies in de richting van de kerk wezen, kon geen toeval zijn, meenden ze. Hier werd de katholieke kerk bespot.
De organisatoren van de koeienparade noemen de beschuldiging totale onzin. De smeltende ijsjeskoe was op het plein gezet, omdat er veel ijsjesetende toeristen komen, zoals vaak geprobeerd wordt voor de koeien een plekje te vinden waar ze een link met hun omgeving hebben. De wereldwijde Cow Parade is bedoeld als luchtig evenement, en het laatste wat de bedoeling was, was om mensen op de ziel te trappen of te beledigen.
Maar dat wilde er bij de gelovigen niet in. De conservatieve Magyar Nemzet schreef een lang verhaal over deze belediging van de kerk, het kerkbestuur protesteerde en een reactie bleef niet uit. Het beeld werd beschadigd en een verontwaardigde groep katholieken verwijderde de koe van het plein, om haar voor de deur van de liberale SzDSz te dumpen, een plek waar ze, meenden ze, eerder thuis hoorde.
De liberale SzDSz geldt in sommige kringen als de 'jodenpartij'. De redacteur van een webkrant die een kritisch commentaar aan de kwestie wijdde, kreeg vervolgens anti-semitische mail toegestuurd. Toeval? Waarschijnlijk niet. De koe die als een onschuldige grap begon, is inmiddels het centrum van een onplezierige rel met nare bijsmaak geworden.
Wat de organisatoren betreft hoeft het dan ook niet meer. De koe wordt gerepareerd, maar krijgt een andere, en hopelijk niemand aanstootgevende plek. Hoewel het beest inmiddels vermoedelijk zo omstreden is dat niemand hem waarschijnlijk nog voor de deur wil hebben, behalve misschien een ijsjesfabrikant.

Geen opmerkingen: