dinsdag 5 juli 2011

Hogere verkeersboetes

Rijden met een slok op was altijd al verboden in Hongarije, maar sinds 1 juli kun je het echt maar beter uit je hoofd laten. De minimumstraf voor bestuurders die gedronken hebben (en één glas is al genoeg) wordt 150.000 forint, pakweg 575 euro. En als je pech hebt en boven de 0,8 promille zit, rekent oom agent het dubbele. Bovendien kost dronken rijden je punten van je rijbewijs, en als het er genoeg zijn, ben je dat dus kwijt.
Het is maar een van de boetes die per 1 juli omhoog is gegaan. Na het lik-op-stukbeleid voor kleine misdrijven, dat vorig jaar werd ingevoerd, zijn nu verkeersovertreders aan de beurt.  Wie geen gordel om heeft, is tussen de 15.000 en de 40.000 forint kwijt en wie door het rode licht of op een spoorwegovergang blijft staan, betaalt 100.000 forint (of zijn leven, natuurlijk, als hij pech heeft). Ook hardrijders kunnen rekenen op straffen die oplopen tot 300.000 forint. Afhankelijk van de geldende maximumsnelheid op de betreffende weg is tien tot twintig kilometer te hard nog een gewone boete, maar nog harder rijden wordt een officieel misdrijf. Hoe hoog de boete daarvoor is en hoe snel die oploopt hangt ook af van de maximumsnelheid op het betreffende wegdeel samen.
Buitenlanders moeten overigens helemaal gaan uitkijken, want de politie krijgt de bevoegdheid om auto's in beslag te nemen tot de boete is voldaan. Hongarije is niet het enige land dat dat doet. Ook Frankrijk, dat een boetesysteem heeft waar het nieuwe Hongaarse stelsel rechtstreeks van af gekeken lijkt te zijn. neemt auto's in beslag tot de boete voldaan is. De ervaring leert namelijk dat de politie anders naar zijn geld kan fluiten. De bedoeling is overigens wel dat boetes uiteindelijk ter plekke met een credit card kunnen worden betaald, maar dat is voorlopig toekomstmuziek.
En vanaf 2014 wordt het nog strenger, niet alleen in Hongarije, maar in de hele EU. Verkeersovertredingen worden een Europese aangelegenheid, en wie in Boedapest door het rode licht rijdt, te diep in het glas kijkt, of op de snelweg het gaspedaal eens flink intrapt, kan erop rekenen dat de Hongaren in Nederland  navragen of dit voor het eerst of dat ze met een veelpleger van doen hebben. En dat kost extra.

4 opmerkingen:

Kace zei

Lees niets over de sanctie voor het niet hands free bellen, waar geen enkele hongaar ooit van heeft gehoord (althans zo lijkt het als je eens rond kijkt naar het belgedrag in de hongaarse auto)

Anoniem zei

Ik heb hier geen probleem mee.Zo zal het voor iedereen veilig en genieten zijn op de wegen.

S. Viktória zei

Ik ben persoonlijk absoluut voor strengere maatregelen wat het autoverkeer betreft. Volgens de Wikipedia raken er elk jaar 50 miljoen mensen gewond en sterven meer dan één miljoen passagiers vanwege auto-ongelukken. Het lijkt me dus redelijk iets voor de veiligheid te doen.
Alcoholgebruik verergert de al droevige situatie nog verder en de Hongaren zijn berucht wegens hun ’nauwe relatie’ met wijn en palinka. Dat zou geen probleem zijn als de mate voor ogen gehouden zou worden, wat helaas vaak niet het geval is. (Opm: Hongarije is natuurlijk niet het enige land in de EU dat het hoofd moet bieden aan alcoholisten.)
Maar hoe kan iemand, die perfect weet dat hij geneigd is te diep in het glas te kijken, zo onverantwoordelijk zijn dat hij achter het stuur zit? Je moet enorm zelfzuchtig (en vreselijk dom) zijn als je voor je eigen comfort in auto zit en je leven, laat staan het leven van anderen op het spel zet.
Nou, ik denk dat als een volwassene zo weinig verstand en controle heeft, is het het minst dat hij een ontzettend hoge boete moet betalen en dat zijn rijbewijs weggenomen wordt totdat hij zijn alcohol- en gedragsproblemen leert te behandelen. Als dat niet lukt, kan men nog gebruik maken van het openbaar vervoer - of een chauffeur.
Misschien lijkt dit te streng maar als men aan zijn eigen kinderen denkt, die ’dankzij’ de onbezonnen autorijders voortdurend gevaar lopen, lijkt het meteen rechtvaardig.

Halvekreeft zei

Kace : Je hebt groot gelijk, ik zie veel te veel slingerende automobilisten met ( naar achteraf blijkt) een handy aan het oor. Overigens lijkt inhalen op onoverzichtelijke plekken met ware doodsverachting ook een nationale "sport"...