zaterdag 10 december 2011

Een protesterende Fidesz-politicus

Met dank aan Index.hu
Het was een oplettende lezer die de webkrant Index.hu attent maakte op de merkwaardige vlek links van László Tőkes, de Hongaars-Roemeense bisschop die in 1989 internationale faam kreeg vanwege zijn rol in de opstand tegen de toenmalige Roemeense dictator Ceausescu. De vlek is geen camerafoutje. Daarachter verbergt zich, alsof het om een veroordeelde misdadiger gaat, de voormalige voorzitter van het Hongaarse Opperste Gerechtshof, Zoltán Lomnici, een man die kritisch is over de huidige regering. De Hongaarse staats-tv, die het interview met Tőkes uitzond, vond blijkbaar dat Lomnici te omstreden was om aan de kijkers te tonen en besloot hem te retoucheren.
Tja. Is het gek dat die foto's me deden denken aan onderstaande foto's uit de stalinistische periode in Rusland, toen de ene na de andere voormalige kameraad van de Grote Sovjetleider werd uitgewist, niet alleen uit het land der levenden, maar ook uit de annalen van de geschiedenis? Het incident bevestigt in ieder geval de kritiek van de Hongaarse oppositie dat de staats-tv tegenwoordig een bolwerk van de regering is, waar oppositieleden geen enkele kans meer krijgt.
De afgelopen maanden zijn honderden journalisten ontslagen, en degenen die gebleven zijn, doen duidelijk hun best om hun trouw te bewijzen, en meer dan dat. Dat er tegenwoordig journalisten bij het Hongaarse nieuws werken die denken dat je iemand hogerop een plezier doet met dit soort acties, is opmerkelijk en veelzeggend over de sfeer die bij de nieuwsprogramma's heerst.
Na alle commotie werd er een intern officieel onderzoek naar de kwestie gestart. De verantwoordelijken waren, zo was de conclusie, de journalist die het interview gemaakt had, zijn chef en de man die de opnames had gemonteerd. De drie kregen een waarschuwing.
Niet iedereen was daar tevreden mee, want de kans dat een paar ondergeschikten bij de Hongaarse tv zelf besluiten tot zo'n vergaande actie als het uitwissen van iemands gezicht, is eerlijk gezegd onwaarschijnlijk. Dat werd ergens hogerop blijkbaar ook beseft, want er schijnt inmiddels een nieuw onderzoek plaats te vinden. Maar tot consequenties heeft dat nog niet geleid.
Volgens de bonden wemelt het bij de tv van de geheime regels en voorschriften. Navarro Nagy, de ondervoorzitter van de Onafhankelijke Bond van Televisie- en Filmmakers, is een hongerstaking begonnen om af te dwingen dat de uitgezocht wordt wie de echte verantwoordelijken zijn. Volgens hem stelde het interne onderzoek niets voor.
En Nagy krijgt steun uit een onverwachte hoek, namelijk van Tamas Deutsch, een van de oprichters van regeringspartij Fidesz en Europarlementariër voor die partij. Deutsch, een actief en af en toe omstreden gebruiker van Twitter, kondigde daar eigen acties aan als de echte verantwoordelijken niet binnen 24 uur ontslagen zouden worden.
Dat gebeurde niet, en Deutsch hield woord. Hij trok met de kleurkrijtjes van zijn dochter naar het MTI-gebouw voor zijn eenmanactie. Daarmee tekende hij een hinkelbaan op de stoep, "zodat een retoucherende idioot daarover kan struikelen." Misschien geen grootse actie, maar gezien zijn achtergrond als een van de Fidesz-oprichters wel een die aandacht trok.
Deutsch had het over schending van de persvrijheid en van persoonlijke vrijheid. "Ik ben niet sinds 1988 politicus, zodat zoiets kan gebeuren," verklaarde hij tegenover aanwezige journalisten. "Het is mogelijk dat het systeem je bevalt of dat het je niet bevalt," zei hij, verwijzend naar een recente anti-regeringsdemonstratie onder het motto 'Het systeem bevalt me niet'. "Maar het belangrijkste is dat je erover moet kunnen praten, een discussie moet kunnen hebben, zodat dit soort zaken niet meer plaatsvinden." Hij was er alleen, zaterdag, maar hopelijk staat hij in dat standpunt niet alleen.

Geen opmerkingen: