zaterdag 18 april 2009

GELD TERUG

Als ik sommige Hongaren moet geloven, is in dit land geen mens te vertrouwen. Ik weet niet zo goed waar dat pessimistische zelfbeeld op gebaseerd is. Ik weet het, er zijn mensen met andere ervaringen. Afgelopen week sprak ik met een Nederlandse landbouwer die zijn oogst tegenwoordig laten bewaken om te voorkomen dat de velden 's nachts worden leeggeroofd. Iedere nacht stoppen er meerdere auto's met het doel om aardappels of uien te rooien. Het probleem is zo groot, dat de man inmiddels besloten heeft geen aardappels meer aan te planten.
Maar persoonlijk voel ik me zelden bedrogen. In tegendeel. Bij de Engelse les die ik geef, heeft een aantal deelnemers eenzijdig besloten dat ze vinden dat ik te weinig vraag. De eerste keer dat ze me meer betaalden en zeiden dat het wel goed was, dacht ik nog dat het toeval was, maar nu ze me iedere les meer geld in mijn handen drukken dan zou moeten, weet ik dat het opzet is.
Maar goed, dat zijn mensen die ik ken. Verbaasder was ik, toen ik laatst een telefoontje kreeg van onze dierenarts. We hadden die ochtend een pijnstiller voor onze hond gekocht. Dat spul is duur, en bovendien kwam er nog een hele behandeling bij, dus dat de rekening hoog was, was ons niet opgevallen. Maar de dierenarts zag later dat ze 1200 forint teveel had berekend. Of we haar daar de volgende keer als we kwamen, aan konden herinneren, dan zou ze het van de rekening aftrekken.
Vanochtend meldde onze zoon dat hij bij de pizza die hij laatst had besteld, 100 forint, 35 eurocent, teveel had betaald. Maar dat was niet erg, meende hij. Erg vond ik het ook niet, het ging niet om een wereldbedrag, maar een beetje vervelend wel natuurlijk, een pizzabezorger die je op zo'n manier belazert. Maar dat bleek helemaal niet het geval te zijn. Dat hij wist dat hij teveel had betaald, was namelijk omdat de pizzabakker hem een SMS'je had gestuurd. Volgende keer als hij een pizza bestelt, zullen ze het geld verrekenen.
Twee keer in één week dezelfde ervaring, dat vind ik opmerkelijk. Maar eerlijk is eerlijk, daar staat tegenover dat ik onlangs ook twee toeristen sprak die er echt ingetuind waren, in de Boedapestse knappe-meisjes-truc.
Iedere toeristengids waarschuwt ervoor: je loopt als man alleen of in een groepje op straat, en wordt aangesproken door twee leuk uitziende meisjes die uit de provincie komen, de weg kwijt zijn en even op je kaart willen kijken (of een ander geloofwaardig verhaal). Omdat je ze zo aardig helpt, stellen ze voor ergens wat te gaan drinken. Dat doe je dan, en voor je het weet krijg je in de kroeg een rekening gepresenteerd die kan oplopen van enkele honderden tot één of tweeduizend euro. Als je weigert, verschijnen er enkele zeer fit en goedgetrainde heren naast je stoel en maken duidelijk dat niet betalen geen optie is. Geen geld bij je? De heren begeleiden je graag naar de dichtstbijzijnde geldautomaat om het noodzakelijke bedrag te pinnen.
Een paar weken geleden kwamen er een paar officials van de UEFA kijken of Boedapest een geschikte plek is om een paar internationale wedstrijden te organiseren. Nu is de Hongaarse hoofdstad een van de veiligste hoofdsteden van Europa, maar ik vermoed dat de heren daar anders over denken nadat ze dankzij een paar aardige meisjes duizenden euro's lichter zijn gemaakt. Een van de problemen bij de aanpak van deze vorm van criminaliteit is overigens, dat veel van de betrokken bars semi-illegaal opereren en even snel verdwijnen als ze opkomen.
Hoeveel mannen dat precies overkomt, is onduidelijk. Het moeten er veel meer zijn dan de officiele cijfers van de politie aangeven. Ik ken inmiddels drie slachtoffers, en alledrie geneerden ze zich voldoende voor hun stupiditeit om geen aangifte te doen. U bent gewaarschuwd.

2 opmerkingen:

Sjozef zei

Hmmmm met figuren die zo naïef zijn met wildvreemde meiden een café in te duiken, enkel en alleen omdat ze zo aardig geweest zijn ? Hier heb ik geen medelijden mee. Dit soort trucs zijn al zo oud als Methuzalem en wordt in zeer veel grote steden gebruikt. Je kunt er zoveel tegen waarschuwen als je wilt er zijn er altijd wel een paar die er intuinen. Balletje balletje is bekend net als de claxonnerende automobilist die naast je op de autosnelweg komt rijden om je er op te wijzen dat er "iets" aan je auto is. Wanneer je dan op de vluchtstrook stopt ben je meestal het haasje. Ik denk dat de kans om in Hongarije bedonderd te worden niet veel groter of kleiner is als in andere Europeesche landen. Hongaren zijn net mensen en er zullen er zeker tussen zitten die elke kans aangrijpen om een "rijke westerling" het vel over de oren te trekken. En wat mezelf betreft, jaren geleden, misschien ergens eind jaren zeventig, kocht ik voor een prikkie een leren bal op een zogenaamde poolse markt in de plaats waar mijn vrouw vandaan komt. De bal was nog leeg en de verkoper had geen pomp. Geen nood, ik zou hem thuis wel oppompen. Dit lukte echter niet best omdat er geen binnenbal inzat en de lucht er dus harder uitging als erin. Ik kon er smakelijk om lachen. Verder is mijn lieftallige echtgenote halverwege de jaren 90 het slachtoffer geworden van een tasjesroof in Gyor. Althans, de roof is niet helemaal gelukt. Mijn atletische echtgenote was toen nog goed voor een razendsnelle marathontijd en haalde het wegrennende joch razendsnel in onder luid geroep van niet mis te verstane Hongaarse kreten waarop het joch in paniek de portemonnee van mijn echtgenote weggooide. Wat een smadelijke afgang voor hem. En nu in deze tijd sta ik zelf in Hongarije op de markt met planten. Ik zou het niet in mijn hoofd halen om iemand te bedonderen en zie wat gebeurde er onlangs in Sopron ? Ik kocht even verderop de markt een doosje met bramen van een verkoper die mij kennelijk niet kon. Ik betaalde en kreeg wisselgeld terug wat ik in goed vetrouwen niet natelde. Uren later kwam ik erachter dat ik de helft te weinig had teruggekregen en ik weet nagenoeg zeker dat het opzet was. Het was geen groot bedrag maar ik voelde mij echt belazerd. Ik was voor hem kennelijk een makkelijke prooi. Mijn Hongaars en uiterlijk zeggen immers genoeg. Wat ik eigenlijk alleen maar hiermee wil zeggen dat je overal gewoon een beetje moet opletten en in grote steden zeker nog wel iets meer. Het gegeven dat de Hongaren over het algemeen een pessimistisch zelfbeeld hebben kan ik alleen maar bevestigen. Het zit er gewoon ingebakken en ik ken ze eigenlijk niet anders op een paar uitzonderingen na misschien. Mijn lieftallige echtgenote heeft ook een beetje die inslag maar gekoppeld aan mijn eeuwig optimisme is er toch een mooie mix uit voortgekomen. Wat ik nog even kwijt wil is de opmerking van een bevriende marktkoopman die mij onlangs vroeg wat ik nu in alle eerlijkheid van Hongaren vond. Natuurlijk een beetje lastige vraag want er zijn zoveel Hongaren en tegen mij zijn ze bijna altijd vriendelijk. Waarop onze vriend vertelde "ja ja tegen buitenlanders zijn wij altijd vriendelijk maar onder elkaar maken we elkaar kapot" En dit gevoel heb ik eigenlijk ook wel en stemt toch tot nadenken nietwaar ?
En verder stap ik morgen weer op het vliegtuig naar Hongarije en zal zeker opletten dat mijn beurs nergens gerold wordt ofdat er opeens schone diva's wel heel erg aardig tegen mij gaan doen. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee nietwaar. ?

Sjozef.

Edwin Kuipers zei

De Boedapestse-knappe-meisjes truc is behoorlijk serieus probleem getuige al deze verslagen:
http://www.topix.com/forum/world/hungary/TGSLAVCGP9D6MUU7U

Edwin