maandag 11 december 2006

EERSTE KWALITEIT

'Eerste kwaliteit' meldt het bordje boven de sinaasappels in de winkel. De bak eronder doet anders vermoeden. Niet alleen zijn sommige sinaasappels groot, anderen klein, sommigen zijn navels, andere niet, en sommige zijn gaaf en andere gebutst, om niet gewoon te zeggen rot.
Eerste kwaliteit? In Nederland zouden ze nog niet voor derde kwaliteit kunnen doorgaan. Om maar te zwijgen over producten twee als tweede of zelfs derde kwaliteit worden aangeprezen. Voor mij hoeven tomaten echt niet allemaal perfect uit te zien, en ik weet dat de smaak van minder mooie Hongaarse tomaten vaak beter is dan die van perfect ogende import. Aardbeien uit Spanje zal ik niet meer kopen, die smaken nergens naar in tegenstelling tot de Hongaarse producten.
Maar ik heb al lang geleerd ieder stuk fruit kritisch te onderzoeken voor ik het in een zakje stop en weet inmiddels dat een mooi ogende manderijn ook enig gewicht moet hebben, anders blijkt bij thuiskomt dat hij van binnen kurkdroog is.
Een Hongaarse kennis is ervan overtuigd dat Hongarije niet alleen met verse producten vaak met tweede keus wordt afgescheept. Als ze shampoo koopt, kijkt ze altijd zorgvuldig op het etiket...Als daaruit blijkt dat de fles voor de Centraal-Europese markt gemaakt is, laat ze hem, als het even kan, staan. ,,Precies dezelfde fles, maar dan met een sticker die FR, NL, GB of DU als landen van bestemming aangeeft, bevat echt iets anders. En beters'', zegt ze.
Voor een deel is dat zonder enige twijfel verbeelding. Maar feit is dat sommige producten in Hongarije kwalitatief minder zijn. Meestal overigens buiten de schuld van de producenten. De verantwoordelijkheid ligt eerder bij inkopers en winkels.
Hongarije heeft dezer dagen een fors voedselschandaal. Een of ander bedrijf heeft overal in West-Europa producten met een verlopen verkoopsdatum opgekocht, er een andere datum opgeplakt en ze hier op grote schaal aan de man gebracht. Zelfs het grootwinkelbedrijf Tesco had spullen in de schappen liggen, net trouwens als een groot aantal biologische winkels.
De verontwaardiging is groot, maar het is helemaal niet ongebruikelijk, dat supermarkten ergens in een hoek een bak hebben, waar je producten die over hun uiterste verkoopdatum heen zijn, voor een zacht prijsje kunt kopen.
Als het nu om blikken zou gaan, is dat tot daar aan toe, en zelfs een potje yoghurt is nog best te consumeren een paar dagen nadat het officieel niet meer verkocht mag worden, maar je ziet in die bakken soms (half rottende) groente liggen, leverworstjes en huzarenslaatjes (of iets dergelijks) met een uiterste verkoopdatum van drie dagen eerder. In Nederland krijgen winkels voor minder een boete, maar hier komen winkeliers er blijkbaar mee weg en er zullen toch mensen zijn die het erop wagen, anders verkochten die winkels het waarschijnlijk niet.
Mijn ervaring heeft me inmiddels dan ook geleerd voorzichtig te zijn met aanbiedingen. Het is meer dan eens voorgekomen dat hele goedkope kip simpelweg rotte kip bleek te zijn. En hoe vaak ik niet al een stuk kaas thuis uit heb gepakt dat met schimmelranden eraan uit de winkel kwam, durf ik niet te zeggen.
Het is een beetje alsof winkeliers nog de communistische mentaliteit koesteren. Toen mochten mensen blij zijn als ze een auto konden krijgen, dus dat dat een Trabant of Wartburg was, daar klaagde niemand over. Maar de tijden zijn echt voorbij dat mensen blij mogen zijn dat ze bepaalde producten kunnen kopen, het dondert niet wat de kwaliteit is.
Maar zolang de consument niet mondig is, zal daar waarschijnlijk weinig aan veranderen. Wat ontbreekt is een beetje fatsoenlijke consumentenbond. Zolang die er niet is om bedrijven aan de schandpaal te nagelen, blijf ik toch maar zorgvuldig iedere sinaasappel omdraaien. En hou ik de uiterste verkoopdatum zorgvuldig in de gaten.



Geen opmerkingen: