vrijdag 5 mei 2006

OPKNAPWOEDE

,,In verband met de aanleg van het metrostation op het Moricz Zsigmund körtér zal het verkeer op de volgende wegen hinder ondervinden....'' ,,In verband met de renovatie van het wegdek is de linkerrijstrook van die en die straat afgesloten''. ,,In verband met wegwerkzaamheden in de humpelepumstraat wordt het verkeer omgeleid''.
Je kunt de radio dezer dagen niet aanzetten, of je wordt bestookt met verkeersinformatie over straten die opengebroken zijn in Boedapest. Jaren klaagde iedereen steen en been over de kwaliteit van het wegdek. Een jaar geleden organiseerde een krant in het voorjaar een fotowedstrijd met als onderwerp 'de diepste gaten'.
Een goede vriend, die altijd tegen SUV's was, verdedigde de aanschaf van zijn Landrover er uiteindelijk mee dat je in Boedapest altijd off road rijdt, en als ik de snelheid zie waarmee wij door onze schokdempers gaan, geef ik hem in stilte soms gelijk.
Maar de stad is van een stratenvernieuwingswoede bevangen die zijn weerga niet kent en een tocht van de ene kant van Boedapest naar de andere vereist dezer dagen een goede kennis van alle opbrekingen plus een nog betere kennis van de mogelijke alternatieve routes.
Zo niet, dan kan je overkomen wat ons laatst overkwam: een weg die 's ochtends open was geweest, bleek 's avonds afgesloten en de daaruit voortkomende file was zo gigantisch, dat we pakweg drie kwartier over een stuk van tweehonderd meter deden.
Maar ik wil niet mopperen, want ik ben de stadsbestuurders meer dan dankbaar voor hun vernieuwingsdrift en het bijkomende ongemak neem ik graag voor lief.
Al moet ik er niet aan denken hoeveel toeristen een flink deel van hun vakantie gefrustreerd op zoek zijn naar een begaanbare weg naar hun toeristische attracties. Daar is maar een advies op: neem het openbaar vervoer. Als Boedapest zich ergens op kan beroepen, dan is het wel op een uitstekend openbaar vervoer.
Het is niet helemaal toevallig dat het na de val van het communisme zestien jaar heeft geduurd voordat Boedapest zijn gaten ging repareren. De bouwdrift van stads- en landsbestuurders kent geen grenzen meer sinds Hongarije lid van de EU is. Ergens langs de nieuwe snelweg naar de Kroatische grens stond'Hier bouwt de gemeente X met steun van de EU een Y' is een soort standaardbordje bij tal van projecten. Al kwam ik laatst een belangrijke uitzondering tegen: 'Hier bouwt de Hongaarse staat met uw belastinggeld een snelweg'. Dat de EU daar ook een beetje aan bijgedragen heeft, lijkt me overigens heel waarschijnlijk.

Geen opmerkingen: