woensdag 9 januari 2013

Nieuwe vuilnisbakken

Oude bak
Terwijl we in Nederland kerst aan het vieren waren, schijnen ze in Vác de vuilnisbakken verwisseld te hebben. De stad gaat mee in de vaart der volkeren, en we krijgen een nieuw inzamelingssysteem, met vuilnisbakken met een chip erin. Ik vermoed dus dat we in toekomst gaan betalen voor de hoeveelheid vuilnis die we aanbieden, al hullen de beleidsmakers zich daarover nog in nevelen. Voorlopig betalen we een vast bedrag per bak.
Als ze echt naar gewicht gaan berekenen, hou ik mijn hart vast, om eerlijk te zijn. Ik verbaas me nu al soms over de enorme hoeveelheden troep die je soms midden in het landschap aantreft. Dan heeft iemand blijkbaar een kwartier lang met een vuilniszak langs een zandpad gezeuld om de gebruikte Pampers midden in het bos te dumpen. Als er straks geld te besparen valt door je vuilnis niet in de bak te stoppen, maar elders neer te gooien, dan zal dat vast niet beter worden.
De gedachte is natuurlijk dat mensen gestimuleerd worden om hun afval te scheiden en glas, plastic en papier in de daarvoor bestemde bakken te stoppen, die her en der in de stad staan. Helaas schijnt dat in Nederland en Duitsland ook niet zo gewerkt te hebben, en begonnen mensen hun vuil in openbare prullenbakken, langs de weg of zelfs bij de buren te dumpen. Dus ik ben niet echt optimistisch, vooral niet omdat die glas- en papierbakken niet echt om de hoek staan.
Maar goed, eind december, toen we er niet waren, werden de nieuwe bakken uitgegeven. Ze zijn een stuk kleiner dan de oude, waarschijnlijk ook met het idee dat mensen papier en glas dan eerder apart inzamelen. Het schijnt dat her en der in de stad uitgiftepunten waren waar je je bak kon ophalen. De informatie daarover was op het internet te vinden.
Het valt me op, het internet is razend populair geworden bij Hongaarse bestuurders. Ik kwam niet zo lang geleden in het weekend op het station in Boedapest aan om de trein naar Vác te halen. Helaas, die was er niet. Op de borden op het station stond ook niets vermeld, informatie werd er niet gegeven. Uiteindelijk sprak ik een of andere spoorwegmedewerker aan. Die trein? Ja, die reed momenteel niet in het weekend, omdat ze verderop langs de lijn een station aan het vernieuwen waren. Dat had op het internet gestaan! zei hij op verwijtende toon. Als reiziger werd ik blijkbaar geacht dagelijks de site van de Hongaarse spoorwegen te controleren.

Het bespaart natuurlijk bakken met geld. Waar je de burger vroeger op de hoogte moest houden via folders die je in de bus stopte, of plakkaten in stad of treinstation, zet je je informatie nu gewoon op het internet. Los van de klaarblijkelijk verwachting dat iedere burger de moeite neemt om minstens één keer per week de website van de gemeente te bezoeken: een behoorlijk aantal Hongaren, zeker de ouderen, heeft nog steeds geen internet. Die zullen het dan wel van de buren horen, zullen de bestuurders wel denken.
Restte ons natuurlijk de vraag hoe we aan een nieuwe vuilnisbak komen. Ik heb dus maar op het internet gekeken. Daar staat inderdaad iets over de nieuwe vuilnisbakken, en over het feit dat de gemeente de vuilnis weer gaat ophalen, in plaats van het bedrijf dat dat de afgelopen jaren deed. Maar wat er niet bijstaat, helaas, is waar ik ze moet ophalen. Als ik dat te weten wil komen, moet ik bellen. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn, een zinnetje met het juiste adres erbij?
1 opmerking:

Anoniem zei

Op veel plekken zie je nog de oude vuilnisbakken, plastic tonnen.
Vaak in hoogbouw buurten zie je stalen containers waar ook nog een ketting omheen hangt met slot om deze ontoegankelijk te maken voor de minderbedeelden die deze bakken afstruinen.
Veranderingen gaan snel de laatste tijd in Hongarije maar of eenieder kan meekomen...