maandag 2 mei 2011

Vreemde wegen

Vrienden van ons kwamen twintig jaar geleden graag in Hongarije, omdat het er zo heerlijk fietsen is. Dat geldt trouwens in grote delen van het land nog steeds, al is het verkeer wel drukker geworden, en de kwaliteit van de wegen bepaald niet beter. Maar ter bescherming van de fietser heeft het fietspad her en der zijn intrede gedaan.

Dat is een ontwikkeling die je alleen maar kunt toejuichen. Maar toch, al een jaar lang puzzel ik over het nut van het fiets- en voetpad dat ze in Vác hebben aangelegd van de lokale Tesco naar.... ja, waarheen eigenlijk? Zelden heb ik in Hongarije zo'n net stuk fietspad gezien, wat ongetwijfeld ook te maken heeft met het feit dat niemand het ooit gebruikt. Wie zwaarbeladen met boodschappen op de fiets van de Tesco komt aanrijden, eindigt na een paar honderd meter namelijk bij het hek van een lokale autodealer. Een actie om fietsers ervan te overtuigen dat ze volgende keer echt beter de auto kunnen nemen? Ze hebben zelfs geen moeite gedaan je als fietser naar de straat te leiden, wat doet vermoeden dat het uiteindelijk de bedoeling is dat je door kunt rijden. Maar voorlopig zit die dealer dus in de weg.
Ik heb inmiddels twee verklaringen verzonnen voor dit verschijnsel, en allebei hoeven ze niet te kloppen. Of de aanleg van een fietspad was een deal met de Tesco, en die heeft zich daar aan gehouden, ook al sloeg het nergens op. Opdracht is opdracht, per slot van rekening, en wie gaat er twisten met Hongaarse ambtenaren dat die opdracht onzinnig is?
Of er is een conflict met de autodealer, die gewoon de berm heeft ingepikt om zijn terrein van groter te maken. Ik vermoed eigenlijk het laatste, want het is raar dat zijn terrein helemaal tot de rand van de straat doorloopt. Maar gezien de traagheid van de Hongaarse gerechtelijke molens kan het in dat geval nog wel een tijdje duren voordat dit fietspad een vervolg krijgt.

Maar nog raadselachtiger is een stukje fietspad op de stoep naast het Westend Shopping Center in Boedapest. Pakweg 15 meter, van het ene terras naar het andere. Netjes met een middenstreep en een peil die de richting aangeeft. Een ingenieus stukje stadsplanning? Een actie voor meer fietspaden? Een lolbroek? Wie het weet, mag het zeggen.

2 opmerkingen:

Demian zei

Wie het weet mag het zeggen: Zakelijk gezien denk ik dat het stukje fietspad op de promenade moderne kunst is. Zo gezien stijgt het stukje terras aan waarde.. Slimme zet!
Persoonlijk denk ik dat Hongaarse ambtenaren eerst gestimuleerd moeten worden met de fiets naar het werk te gaan. Dan zien ze het nut en de schoonheid en de milieuvriendelijkheid misschien wel spoedig in. Behalve de fiets kan ook de eigen conditie dan vooruit gaan. En met dat alles gaat Hongarije vooruit, mee in de vaart der volkeren. Welke Hongaar zou dat niet willen? Tussen twee haakjes; Zo'n 15 meter vlak fietspad is mooi, maar bekijk eens waar andere fietspaden zouden moeten komen: ik denk niet dat er ook maar 1 Hongaar over hobbelige fietspaden wil gaan rijden.... Dus dan maar liever de auto. Daar zitten tenminste nog veren onder.
Jammer van die vooruitgang met de fiets.. Als ik Hongaar was zou ik als eerste actief lid worden van Fidesz, ten tweede in een fietscommissie gaan zitten bij deze hoge overheid. Ten derde een fietsplan indienen waarbij verplicht wordt op elke straatweg een belijning voor fietsers te kalken. Ten vierde alle gaten in straatwegen verplichten glad te laten zijn zonder gaten. Ten vijfde subsidies verstrekken voor potentiële toekomstige fietsers (een conditietest is niet nodig; conditie wel vereist). Ten zesde goedkope fietsen uit Rusland importeren. Hongaren stappen direct uit hun auto of tram en zien elkaar weer eens goed. Succes verzekerd!

Nico zei

Goh zeg