dinsdag 29 september 2009

McDonalds Hongaarse stijl

Als er wereldwijd één bezwaar tegen McDonalds is, dan is het wel dat de komst van het bedrijf iedereen de Amerikaanse cultuur door de strot duwt: een snelle, vette, overal gelijke hap in een omgeving die ook overal dezelfde is en die erop is gericht om iedereen zo snel mogelijk de deur uit te werken. Het heet niet voor niets fast food.
Behalve in Hongarije. McDonalds Hongarije heeft er alles aan gedaan, echt waar, maar Hongaren weigeren de Amerikaanse visie op McDonalds over te nemen en het restaurant te behandelen als een plek waar je zo snel mogelijk weer weg hoort te zijn te zijn. Ze gebruiken de keten eerder als een soort goedkoop, modern koffiehuis. En koffiehuizen zijn in Hongarije plaatsen waar je eindeloos kunt verblijven, waar niemand je stoort als je met een kop koffie voor je neus een uur lang een boek leest. Hongaren spreken in de McDonalds af voor vergaderingen, zitten er met een laptop te werken en houden tijdenlang tafeltjes bezet waar volgens het oorspronkelijke concept van het concern al lang een volgende klant had moeten zitten.
Om mensen weg te krijgen heeft het bedrijf een tijd lang overal storende televisies neergezet. Ze hebben het ook geprobeerd met zichzelf steeds herhalende, klassieke muziek, een probaat middel om mensen te verjagen dat in Nederland ook wel tegen hangjongeren wordt ingezet. Maar vergeefs. Uiteindelijk was het McDonalds dat overstag is gegaan. Een aantal Hongaarse McDonalds hebben inmiddels een koffiehoek die in geen enkel goed café zou misstaan.
Die in de voormalige stationsrestauratie op het Nyugatistation in Budapest is vermoedelijk wel de fraaiste. Toen het pand begin jaren negentig aan McDonalds werd verkocht, spraken velen er schande van: een fastfood restaurant in zo'n historische omgeving. Daar had iets veel mooiers kunnen. De McCafé die McDonalds inmiddels er inmiddels heeft geopend, komt critici zeker tegemoet. Niet alleen is de koffie er goed, het gebak is ook prima, de sinaasappelsap vers uitgeperst, de stoelen comfortabel en je krijgt je consumpties in echt servies en glaswerk. Het is nog wel zelfbediening, maar met fast food heeft het allemaal niets meer te maken.
De andere Hongaarse McCafés die ik ken, zijn weliswaar niet zo fraai, al is het maar omdat ze meestal in minder mooie gebouwen zitten. Maar ze zijn allemaal ingericht op een langduriger verblijf, met prettige zitjes, een mooie counter en koffie in echt servies. Ze zijn duidelijk een concessie aan de Hongaarse koffiehuiscultuur.
Met die ervaring in mijn achterhoofd stapte ik een tijd geleden een keer een McCafé in Parijs binnen, op zoek naar een kop koffie die iets minder zou kosten dan de vijf euro die ze in het centrum van die stad al snel vragen. De kale ruimte met zijn roestvrije couter, zijn ongemakkelijke barkrukken en de kartonnen bekers waren een behoorlijke koude douche. Het uitzicht op de Champs Élysées maakte wel iets goed, maar niet alles. Ik was er in tien minuten weg. Wat natuurlijk ook precies de bedoeling was.

3 opmerkingen:

Hongaar zei

Het kan ook maar 1 land met dit soort dingen zijn en dat is Hongarije......
Lang leven de Hongaren :P

Klaudia zei

Ik denk dat het goed is, dat de mensen die naar een McDonalds gaan, kunnen rustig daar zitten. En niemand zegt dat we weg moeten gaan. We kunnen in McDonalds niet alleen eten en drinken maar ook een beetje met onze vrienden praten. Als het buiten koud is, kunnen we ook naast een warme thee rustig praten.
Ik denk ook dat de meeste McDonalds gebouwen heel gelijk, alle hebben de gelijke inrichting, die een beetje te saai is. Maar ik ben ermee eens, dat die bij de Nyugatistation staande McDonalds mooi is. Ik denk dat vandaag McDonalds liever een ontmoetingsplaats. We moeten iets consumeren en we kunnen langdurig verblijven.
De zogenoomde McCafés zijn vandaag een soort goedkoop koffiehuis, maar hier kunnen we steeds meer eten en driken vinden. Er zijn heel veel koekjes en andere zoetigheden. En we kunnen allerlei koffie drinken.
Dus McDonalds in Hongarije vind ik een goede ontmoetingsplaats.

Klaudia zei

Ik denk dat het goed is, dat de mensen die naar een McDonalds gaan, kunnen rustig daar zitten. En niemand zegt dat we verder moeten gaan. We kunnen in McDonalds niet alleen eten en drinken maar ook een beetje met onze vrienden praten. Als het buiten koud is, kunnen we ook naast een warme thee rustig praten.
Ik denk dat ook goed is dat hier in Hongarije McDonalds een andere functie heeft als in het buitenland. We moeten iets nieuws in de oorsponkelijke McDonalds functie brengen. Hier kunnen niet alleen iets consumeren en dan snel weggaan, maar ook rustig praten en met een laptop hier urenlang verblijven.
Dat vind ik ook goed dat we moeten alleen een thee consumeren en we kunnen hier langdurig verblijven.
McDonalds is vandaag liever een ontmoetingsplaats van de jongere generatie.
De meeste Mcdonalds gebouwen zijn heel gelijk, de inrichtingen zijn ook gelijk. We kunnen wat we voor ons geld krijgen. De mooiste Mcdonalds gebouw is ook volgens mij de bij de Nyugatistation staande McDonalds.
De zogenoemde McCafés zijn een soort koffiehuis. We kunnen hier allerlei zoetigheden vinden. Er zijn ook heel veel soorten van koffies en milkshakes.
Dus ik denk dat heel goed is dat hier in Hongarije McDonalds een andere functie hebben als in het buitenland. Dat is uniek voor Hongarije. In onze rennende levenswijze is goed dat er een plaats is waar we rustig kunnen met elkaar praten.