maandag 23 april 2007

BABY'S NAAR DE STEMBUS

De Hongaarse oppositiepartij Fidesz wil dat iedere Hongaarse burger stemrecht krijgt, of beter gezegd, dat gezinnen stemrecht krijgen naar gelang het aantal kinderen dat ze hebben. Toen de partij nog regeerde, was het streven drie kamers, vier wielen (ofwel een auto) voor ieder gezin, nu komt daar nog een aantal stembiljetten bij.
Eerlijk is eerlijk, het idee klinkt krankzinnig, maar de partij heeft het niet zelf verzonnen. Na de overwinning van Andrea Merkel kwamen in Duitse conservatieve kringen soortgelijke plannen op. In eerste instantie gingen daar stemmen op om zestienjarigen stemrecht te geven, en in sommige Duitse gemeenten schijnen ze dat ook daadwerkelijk te hebben. Toen vonden anderen dat twaalf- of dertienjarigen eigenlijk stemrecht moesten hebben en vervolgens waren er mensen die meenden dat ouders namens hun baby's moeten kunnen stemmen.
Laat ik eerlijk zijn, ik heb er al een bloedhekel aan als mensen hun tweejarige kroost meeslepen naar een demonstratie en het dan een vlaggetje in de handen stoppen 'ik ben tegen de aantasting van de gezondheidszorg' of 'ik ben tegen de oorlog in Irak'.
Het kan me helemaal niet schelen of zo'n kind wordt ingeschakeld om 'Heil Hitler' te roepen of om een standpunt te vertegenwoordigen waar ik het mee eens ben. Zolang je niet in staat bent je eigen mening te vormen moet je ook niet verplicht worden die van een ander te propageren. We hebben wel wetgeving die kinderarbeid verbiedt, maar geen die de politieke rechten van het kind beschermt door te voorkomen dat het niét voor het politieke karretje van zijn ouders wordt gespannen.
Ik geef toe, het is vrijwel onvermijdelijk dat kinderen, als ze eenmaal over politiek beginnen te praten, eerst hun ouders napraten. Maar dat is dan ook een goede reden om voor de kiesgerechtigde leeftijd een leeftijd te kiezen waarop ze voor zichzelf zijn gaan denken.
Opmerkelijk dat juist conservatieve politici daar klaarblijkelijk anders over denken. Al is de verklaring uiteraard vrij simpel. In die hoek zitten de grote gezinnen, en dus zijn er voor hen veel stemmen te winnen met zo'n voorstel. Viktor Orban heeft zelf vijf kinderen rondlopen. Tel uit je winst.

Geen opmerkingen: