vrijdag 16 juni 2006

BELASTING

Alles wordt duurder, verzuchtte onze buurvrouw, en ze heeft gelijk, alles wordt duurder, zeker als het aan de Hongaarse regering ligt, die het zeer hoge Hongaarse begrotingstekort voornamelijk wil bestrijden door belastingen te verhogen. Dat maakt niet zo vrolijk in een land waar de belastingen sowieso al hoog zijn en waar je als gewone Jan-met-de-Pet het gevoel hebt dat de bezuinigingsmogelijkheden voor het oprapen liggen.
Iedere keer als ik een aangetekende brief krijg van de Hongaarse belastingdienst, denk ik: had dat geld niet beter besteed kunnen worden, want vaak gaat het om zaken die minder waarde hebben dan de postzegel die erop zit, of in ieder geval minder opleveren dan het uurloon van de ambtenaar die het epistel heeft verstuurd.
Als ik lees dat de Hongaarse spoorwegen, een zeer verliesgevende en bodemloze put die ieder jaar enorme bedragen uit de schatkist krijgt, uit ruim 80 bedrijven bestaat, allemaal met hun eigen directie en hun eigen administratieve staf, denk ik al snel 'bingo'.
Datzelfde geldt voor tal van overheidskantoren....
en voor allerlei administratieve regelingen, waarvan de versimpeling niet alleen het leven van de burger zou veraangenamen, maar ook nog eens enorme besparingen zou opleveren. Want hoe moeilijker je je administratie en de bijbehorende formulieren maakt, hoe meer ambtenaren je aan het werk houdt.
Maar goed, voorlopig lijkt het er niet op dat aan dat soort zaken veel gaat veranderen, al heeft premier Gyurcsány tijdens de verkiezingscampagne gezegd dat een lichter en effectiever ambtenarenapparaat een van zijn doelstellingen is. Het ziet er meer naar uit dat een gezond budget zal moeten komen uit de zakken van de gewone man. Het streven van de regering is om 2010 toch de Euro binnen te halen, maar ik denk dat veel Hongaren daar best een paar jaar op willen wachten, als de prijs daarvan te hoog wordt.
Wat natuurlijk zuur is, is dat je kunt voorzien dat het vooral de kleine man is die de daadwerkelijke lasten van die belastingverhogingen betaalt. href="http://photos1.blogger.com/blogger/99/2263/1600/gyurcsany_house.png">
Vorig jaar voerde de regering een belasting in op luxehuizen. Wie een huis van meer dan 100 miljoen forint (zeg zo'n 370.000 euro) heeft, werd verzocht daar in toekomst onroerend goed belasting over te betalen. Verzocht, inderdaad, want in het kadaster is de waarde van huizen niet terug te vinden. Per 2 mei, de datum dat mensen hun huis hadden moeten registreren voor die belasting, hadden zich in Boedapest welgeteld acht mensen aangemeld. Politici waren wonderbaarlijk afwezig.Met handige belastingadviseurs is die luxebelasting klaarblijkelijk makkelijk te ontduiken. Als je bijvoorbeeld je garage apart registreert, tellen woning en garage als twee aparte eigendommen en is de belasting vaak al niet meer van toepassing.
Zo zullen veel topinkomens straks ook wel weten te ontkomen aan de nieuwe 'solidariteitsbelasting' die de regering willen heffen op inkomens boven de 6 miljoen. Helaas is het voor lage inkomens onmogelijk om te ontkomen aan de verhoging van de BTW op een aantal levensmiddelen en andere basisbehoeften.
Bestel De deur bij Bol.com<br>M. Szabo & M. Szabó
Bestel De deur bij Bol.com
M. Szabo & M. Szabó


Geen opmerkingen: