maandag 8 januari 2007

AARDGASPERIKELEN

Nabij de Hongaarse stad Mako is een grote hoeveelheid aardgas gevonden. Het gaat om een gasbel van 600 miljard kubieke meter, iets minder dan een kwart van het gasveld bij Slochteren. De bel behoort tot de grootste van Europa en is voldoende om Hongarije de komende 40 jaar van gas te voorzien.
Het gas bevindt zich op zo’n 6000 meter diepte en de winning vereist speciale technieken. Maar volgens het Canadese Falcon Oil & Gas, de consessiehouder die de gasvoorraad heeft gevonden, kan de commerciële winning desondanks binnen enkele maanden van start gaan.
Voor Hongarije is de gasbel goed nieuws. Het land bezit weinig eigen energiebronnen en is tot nu toe voor 80 procent afhankelijk van Russische import. Als gevolg daarvan betaalt het Rusland een van de hoogste gasprijzen van Europa.
Het is ook goed nieuws voor de Hongaarse regering, die weliswaar niet de eigenaar is van het gas, maar wel 12 procent van de opbrengst krijgt. Dat is op basis van de huidige prijs zo'n 5000 miljard forint, zo'n 20 miljard euro, in het totaal in de komende veertig jaar.
Of het goed nieuws is voor de Hongaarse consument, die begin dit jaar geconfronteerd werd met gasprijsverhogingen van 70 procent, is overigens maar afwachten. Die prijsverhoging is het gevolg van de afschaffing van de subsidie die de regering nog steeds op aardgas gaf. Hongaren gaan voor het eerst gewoon de wereldmarktprijs betalen.
Niet iedereen gaat overigens de volle mep betalen. Gezinnen met een maandinkomen tot 94.000 forint kunnen alsnog subsidie aanvragen. Maar misschien zou een subsidie op woningisolatie overigens nog nuttiger zijn.

Geen opmerkingen: