vrijdag 7 november 2008

OBAMA

Politiek is een onderwerp dat ik vermijd tijdens mijn Engelse les, maar om de verkiezingen in Amerika bleek ik niet heen te kunnen. Volgens een enquete over het onderwerp zou slechts 25 procent van de Hongaren zich voor deze historische gebeurtenis interesseren. Op de ochtend van Obama's overwinning zat ik toevallig in een hotelkamer met veel internationale kanalen, die allemaal maar één gezicht toonden, dat van de nieuwe Amerikaanse president. Alleen op de Hongaarse kanalen overheerste het binnenlandse nieuws.
Maar van de 25 procent geïnteresseerde Hongaren bleek ik er een paar in mijn les te hebben. En ze hadden een tegengestelde mening over de uitkomst. Agi, die het internationale nieuws zo goed volgt dat ze even later als enige ook bleek te weten wie Berlusconi was, was hoogst ongelukkig met de nieuwe Amerikaanse president. Een zwarte aan de macht in het belangrijkste land op aarde! Dit betekent het einde van de wereld, voorspelde ze.
Ook Anna had de verkiezingen gevolgd. Dat verbaasde me niet echt, want het is duidelijk dat zij, en haar familie, in politiek geïnteresseerd zijn. Bij vorige verkiezingen had ze Fidesz-folders in haar winkel liggen, haar zoon staat met een t-shirt met een Magyar Garda-opschrift achter de toonbank en op de deur hing laatst een affiche voor een optreden van Karpátia, een muziekgroep die zeer populair is in extreem-rechtse kringen.
Anna was het niet met Agi eens. Zij was blij met Obama: "Die staat veel dichter bij de gewone mensen. Ik denk dat hij beter begrijpt dan McCain wat het betekent om arm te zijn en meer voor arme mensen zal doen. En ik denk dat hij ook beter begrijpt wat er in de rest van de wereld leeft."

1 opmerking:

Unknown zei

Het is volgens mij helemaal niet verrassend dat er niet zo veel mensen in Hongarije zijn die zich daarvoor interesseren dat de president Obama is in Amerika. Hongarije is namelijk een klein land in verhouding tot Amerika. De mening van de Hongaren hebben geen invloed op de Amerikaanse verkiezingen. Het is een reden waarom de Hongaren zich voor de Amerikaanse verkiezing niet zo veel interesseren. Het feit dat de president Obama of McCain is in Amerika, beїnvloedt alleen in mindere mate de situatie van Hongarije.
De mening van de twee studenten is heel interessant; twee verschillende opvattingen spiegelen zich weer. Het bijzonderste is de mening van Anna gezien haar politische opvatting. Het is helemaal ongewoon dat een persoon die liever met rechts of extreem rechts partijen sympathiseert, heeft dit soort mening. Omdat het welbekend is dat de extreem rechts partijen sympathiseren niet met de zwarten of bijvoorbeeld hier in Hongarije met de zigeuners.
Volgens mij is het interessant dat Obama in Amerika won. Omdat Amerika een land is waar er mensen zijn die met de zwarten ruzie maken. Tot nu toe blijkt het dat Obama zijn man kan staan in zijn ambt en het Amerikaanse volk steunt hem. Hoewel de populariteit van Obama sinds zijn verkiezing terugviel, blijkt het dat hij volgers vond. Maar ik voeg het grappig toe: ongeveer een maand geleden heb ik een artikel gelezen en het ging erover dat een bejaarde dat heeft gezegd in een kliniek dat hij Obama wil doodschieten. Is het mogelijk dat de oude man presies daarvoor moest naar de kliniek gaan?