dinsdag 4 maart 2008

STEMMEN KOPEN

Een journalist van Hír-TV, een conservatieve, aan de Hongaarse oppositiepartij Fidesz geliëerd tv-station, gaf zich onlangs tegenover zigeuners uit als Viktor Tóth, campagneleider van minister van financiën Veres. Hij vroeg of ze in ruil voor geld niet wilden gaan stemmen bij het referendum dat komende zondag wordt gehouden. Een lage opkomst zorgt ervoor dat het referendum niet geldig is.
De zaak kwam aan het licht, omdat één van de betrokkenen de echte Tóth persoonlijk kende en hem een belletje gaf. Dat verhinderde Hír-TV overigens niet het item uit te zenden. De zaak wordt inmiddels door de politie onderzocht en de tv-zender heeft de journalist toch maar op non-actief gesteld.
Als er geen schandalen zijn, kun je ze altijd maken, al zegt dat natuurlijk veel over de heersende politieke mentaliteit dat die schandalen ook altijd gemaakt worden. De internetkrant Index.hu is naar aanleiding van de kwestie eens in de betreffende streek gaan praten, en wat blijkt?
Iedere verkiezing schijnen in bepaalde gebieden inderdaad mensen langs te komen die aan de familiehoofden, of clanhoofden, of hoe je de pater familias van een Roma-familie van vijftig mensen ook moet noemen, te vragen of hij bereid is de stemmen van zijn familie te verkopen. De socialisten schijnen daar geld voor te bieden, Fidesz zoekt het meer in spiegels en kralen, oftewel in zakken met fruit en andere kadootjes. Sommge familiehoofden meldden aan Index dat ze door beide partijen waren benaderd. Voor 10 tot 14 euro schijn je iemands stem te kunnen kopen, en om te garanderen dat je geen kat in de zak koopt, leggen mensen een eed af, hoewel sommigen zonder problemen van beide partijen geld of cadeautjes aannemen en vervolgens stemmen waar ze zin in hebben.
In één dorp vertelden mensen dat Fidesz een week eerder schoonmaakmiddelen had lopen uitdelen. Een enkeling betreurde het dat er niet veel vaker verkiezingen zijn. Het is zo'n leuk extra zakcentje.

Geen opmerkingen: