vrijdag 28 maart 2008

GAS

Eindelijk, we hebben weer gas! Drie maanden geleden besloten we om de verwarmingsketel in ons nieuwe huis te vervangen en meteen te verplaatsen. Maar iets aan het gas doen, dat gaat zomaar niet in Hongarije. Na Nederland zijn de Hongaren de grootste verbruikers van aardgas in Europa, maar het wordt je krachtig ingewreven dat je met gas iets héél gevaarlijks in huis haalt. Al blijven de ins en outs van de Hongaarse regelgeving raadselachtig.
Iedere verandering aan je gassysteem vereist een officiële tekening door een gasingenieur en toestemming van de gemeente. Ons idee om de ketel, die oorspronkelijk midden in het huis in de keuken hing, te verplaatsen naar de zolder, stuitte op ongelovig hoofdschudden van de gasfitter. De zolder? Daar zouden we nooit toestemming voor krijgen. Waarom de zolder zo gevaarlijk was, bleef onduidelijk, maar de ketel ergens neerzetten waar je er geheid geen last van hebt, was dus uitgesloten.
Na wat denkwerk kwamen we op een plek waar hij ook niet zou storen en de breekwerkzaamheden in verband met een nieuwe schoorsteen ook beperkt zouden blijven. We wisten dat het mocht, want elders hebben we dat ook gezien, maar het is een plek waar je hem in Nederland nóóit zou mogen hangen: de badkamer.
Er is een goede reden om geen gastoestel in je badkamer te hebben: in een warme huid staan de poriën verder open en dat maakt de kans op koolmonoxidevergifting, het voornaamste risico bij gas, groter. Gelukkig hebben moderne ketels een gesloten systeem dat via de schoorsteen aan lucht komt, maar ik heb in Hongaarse badkamers ook hele oude gastoestellen zien hangen.
Maar goed, de badkamer werd goedgekeurd. Wat echter niet goed werd gekeurd, was de plek waar onze gasmeter hing: in een ruimte onder een terras waar we een kamer willen bouwen. De gasmeter binnen? Dat kon echt niet, al hing hij in ons vorige huis ook binnen.
Dus moest niet alleen de ketel, maar ook de meter worden verplaatst, zei de gasingenieur. Dat betekende meters nieuwe gasleiding over de gevel van ons huis, want gasleidingen mogen beslist niet in de muur worden ingebouwd. Vandaar dat vrijwel alle Hongaarse huizen ergens ontsierd worden door een dikke leiding die ergens hoog bovenaan, goed zichtbaar, is gemonteerd.
Ook bleek dat we, als we op gas wilden koken, absoluut een afzuigkap nodig hadden en een toevoer voor verse lucht. In toal van dorpen koken mensen op gasflessen, waar verder geen haan naar kraait, maar goed, je kunt het niet veilig genoeg doen.
Pakweg vier weken na zijn bezoek was de toestemming voor al deze werkzaamheden rond en kon de gasfitter komen, vergezeld van iemand van het gasbedrijf die de zaak kwam afsluiten in verband met de verplaatsing van de meter.
Vanaf dat moment, vorige week maandag, was het koud in huis. De nieuwe ketel zat er in drie dagen in. En toen was het wachten op het gasbedrijf. Dat kwam vorige week vrijdag langs, met twee auto's en drie mannetjes, die de zaak eens bekeken, een papier achter lieten en weer verdwenen. Ze zouden begin van de week terug komen.
Begin van de week werd donderdagmiddag. Eerst kwamen twee mannetjes om de oude meter te vervangen. Toen kwam een mannetje dat de nieuwe verwarmingsketel inschakelde. Toen kwam de gasfitter zelf nog eens langs om de zaak te bekijken. Hij zei er warempel niets over dat we inmiddels zelf ons gasfornuis aan hadden gesloten. Wat eigenlijk verboden is...

1 opmerking:

Daniel zei

Typisch Hongarije zou ik zeggen:
-Een ontwerper die op z'n intuitie af gaat
-Een inefficient nutsbedrijf (of wachtten ze op een fooi?)
-En een allochtoon die spoken gaat zien (In Nederland mag je ook geen hoofdgasleiding inmetselen en bij open vuur hoort ventilatie :-)