dinsdag 19 december 2006

HONGARIJES VERLOREN STAMMEN

De joden hebben hun verloren stam, de Hongaren klaarblijkelijk ook, wel twee zelfs. En dan heb ik het niet over Hongaren in Roemenië of Slowakije, maar veel verder weg.
Dezer dagen zijn in Hongarije vertegenwoordigers van de Magyarab op bezoek, een volk van zo'n 50.000 zielen dat ergens langs de Nijl in Egypte en Soedan leeft. Magyarab zijn zwart, spreken Arabisch en geloven in Allah, maar schijnen, aldus wil de overlevering, af te stammen van Hongaarse soldaten of slaven die in dienst van de Turken in die regionen terecht zijn gekomen.
Graaf László Almássy, verder vooral bekend vanwege de inspiratie die zijn leven was voor het boek The English Patient, schijnt hen in 1935 te hebben opgespoord en al verschillen deze Hongaren in weinig meer van hun omgeving, ze schijnen zich nog steeds van hun afstamming bewust te zijn. Ze hebben na Almássy's bezoek klaarblijkelijk zelfs geprobeerd contact met het moederland op te nemen, te vergeefs, want de oorlog kwam er tussen.
Maar dat wordt nu goed gemaakt. De delegatie is in Hongarije op uitnodiging van de Hongaarse Islamitische Vereniging (zeker, die er is, er is inmiddels zelfs een handvol Hongaarse islamieten, hoewel de meerderheid van de leden eigenaar is van een shwarma-restaurant) en reizen een paar dagen door Hongarije.
Ze doen daarbij Eger en Salgótarján aan, voordat ze donderdagavond te gast zijn bij een forum in het Huis der Hongaren, waar iedereen die belangstelling heeft, met hen kan komen kennismaken.
En de Magyarab zijn niet eens de enige verloren stam. Het tabloidblad Vasárnapi Blikk wist in november te melden dat ook ergens in Frankrijk een dorp is, waar de dorpelingen zich trots beroepen op hun Hongaarse afstamming. Volgens burgemeester André Roux van Regusse spraken rond 1600 nog veel mensen in de streek Hongaars, aldus Blikk. Er is dus nog werk aan de winkel voor de Wereldorganisatie van Hongaren die de belangen van de 'Hongaren over de grenzen' behartigt.

Geen opmerkingen: