vrijdag 11 februari 2011

BABY'S VOOR STEMRECHT

Zou er één echtpaar te vinden zijn dat serieus zou overwegen kinderen te krijgen, omdat dat extra stemmen oplevert bij de parlementsverkiezingen? Het lijkt me onwaarschijnlijk, maar toch heeft Fidesz een voorstel uit 2007 weer uit te kast gehaald om ouders met kinderen extra stemrecht voor die kinderen te geven. Het idee, oorspronkelijk geopperd door toen in Duitsland een soortgelijke discussie opkwam, borrelde afgelopen dagen op tijdens een bijeenkomst van de parlementaire fractie in Siófok, waar over de plannen voor de nieuwe grondwet gesproken werd.
Máriusz Révész, de parlementariër die het idee in 2007 opperde, meende destijds dat politici op die manier meer rekening zouden houden met de belangen van grote gezinnen. Opmerkelijk genoeg realiseerde Révesz zich in een interview toen ook al dat veel van die grote gezinnen zigeuners waren. Hij zat daar niet mee. Het zou, concludeerde hij destijds, beleidsmakers dwingen zich serieuzer met hun problemen bezig te houden. Het lijkt me voor de extreemrechtse Jobbik in ieder geval een reden om tegen de nieuwe grondwet te stemmen.
Aan de andere kant, zigeuners behoren niet tot actiefste stemmers van het land. In veel zigeunerdorpen lopen rond verkiezingstijd ronselaars die, meestal voor minder dan acht euro, stemmen kopen. Maar ik ga ervan uit dat dat niet de achtergrond van het idee is.
Ik moet zeggen, ik heb al moeite met ouders die hun kroost meeslepen naar demonstraties en het dan een bord mee laten zeulen "Jantje is ook tegen walvisssen jagen." Nu is walvisens jagen iets waar Jantje zich al op redelijk jonge leeftijd wat bij kan voorstellen, maar als ik verslaggevers in Egypte een microfoon onder de neus van kleine Abdul zie drukken en die vervolgens zegt dat Mubarak weg moet, gaan mijn tenen krom staan.
Niet omdat ik niet vind dat Mubarak aan had moeten blijven, maar wel, omdat kleine Abdul daar echt geen enkel verstand van heeft. Dat gold een aantal jaren geleden ook voor Hongaarse kindertjes die door hun ouders met de rood-wit gestreepte Arpadvlag (ooit het symbool van de Hongaarse fascisten) op pad werden gestuurd om te protesteren tegen die boze meneer Gyurcsány, de toenmalige premier.
Dus stemrecht voor kinderen? Nee, wat mij betreft. En extra stemmen voor ouders met kinderen? Ooit was er de leuze 'one man, one vote', maar daar waren baby's niet mee bedoeld. Om een goede reden, want die hebben geen verstand van politiek.
Ik probeer me trouwens voor te stellen hoe dat moet. Gaan ze er bij Fidesz automatisch van uit dat vader en moeder op dezelfde partij stemmen? Persoonlijk voorzie ik behoorlijke huiselijke ruzies naar welke partij de stemmen van de kinderen gaan. Of krijg je als ouder om de beurt een extra stem: bij kind één de vader (Hongarije is een behoorlijke macho maatschappij, dus vaders eerst), bij kind twee de moeder, enzovoorts?
Het is een curieus idee. Toen ik het vanmiddag aan een Hongaarse vriendin vertelde, keek ze me verbijsterd aan. "Dat kan toch niet?" zei ze. Nee, dat kan toch niet, denk ik ook. Maar je weet maar nooit.

Geen opmerkingen: