zaterdag 25 oktober 2008

WIZZKID

Sinds hij als kleuter een tv-serie zag over een jongetje dat met een magisch potlood echte dingen kon tekenen, wilde Dániel Rátai zoiets ook kunnen. Toen zijn oudere broertje op school perspectief tekenen leerde, probeerde hij dat te imiteren, al leidde dat alleen maar tot gefrusteerde gaten in het papeir. Beeldhouwer of auto-ontwerper leek hem een tijdlang ook een mooi beroep, omdat allebei uiteindelijk een driedimensionaal product opleveren.
Maar het werd een IT-opleiding op de HTS, en daar wist de destijds 19-jarige Hongaar zijn droom te realiseren. Met eigen ontworpen software, een rood-groen 3D-brilletje en simpele objecten als kerstboomlampjes en een bureaulampstandaard veranderde hij zijn pc in een echte 3D-werkomgeving. Het prototype van Leonar3Do was geboren.
Dat was in 2004. Rátai won met zijn prototype diverse Hongaarse en internationale innovatieprijzen en kreeg steun van Hongaars innovatiefondsen om het systeem te professionaliseren. Inmiddels is Leonar3Do zover dat voor het einde van het jaar de testproductie begint.
Het systeem is plug-and-play. Een speciaal 3D-brilletje, twee kleine sensoren bovenop de monitor en een speciale pen, allen verbonden met een console ter grootte van een sigarenkistje: meer is er niet nodig om van een gewone PC met normaal TFT-scherm een driedimensionale werkomgeving te maken.
Als de gebruiker de bril opzet, doemt de virtuele 3D-werkruimte op, niet op het scherm, zoals bij 3D-plaatjes op een gewone computer, maar ervoor, zoals bij een 3D-film of bij speciale 3D-monitoren. De pen is tekengereedschap en 3D-muis. Teken een vorm in de lucht en die zweeft onmiddellijk voor je ogen.
Het systeem is zo simpel, dat ook kinderen het snappen. De gebruiker hoeft niets te weten van 3D-begrippen als voxels of polygonen. “Het programma zorgt voor realtime optimalisatie van de polygonen, de eenheden waaruit 3D-figuren worden opgebouwd. Met andere woorden: wat je met de pen doet, wordt meteen in optimaal beeld omgezet,” zegt Rátai.
Met de pen manipuleer en draai je de vormen, terwijl de letters van het keyboard worden gebruikt voor commando’s. Zo staat de D voor draw, tekenen, R voor roteren en G voor gravitatie. Tik die laatste letter in, en de objecten vallen op de virtuele grond.
Rátai hoopt de console volgend jaar echt op de markt te brengen, via 3D for All, het bedrijf dat hij met steun van zijn familie opzette, of via een grotere producent. Wie dat is, kan hij niet zeggen. Maar de belangstelling is enorm sinds Leonar3Do op de jaarlijkse internationale vakbeurs voor computer graphics SIGGRAPH werd gepresenteerd.
Het systeem zal naar zijn verwachting rond de 800 euro gaan kosten, een fractie van de kosten van bestaande 3D-systemen. ,,Om de mogelijkheden van Leonar3Do met andere systemen te realiseren, heb je op zijn minst een 3D-monitor nodig en peperdure grafische software. Dan ben je snel duizenden euro’s kwijt,”zegt Rátai.
Maar hij heeft de naam van zijn bedrijf, 3D for All, niet voor niets gekozen. Wat hem betreft moet 3D binnen ieders handbereik komen. Zelf denkt hij in de eerste plaats aan educatieve toepassingen. ,,Stel je voor hoe veel interessanter een chemieles wordt, als de leraar de structuur van een molecule driedimensionaal kan tekenen,” zegt hij.
Het systeem leent zich ook voor virtuele spelen die nu nog gecompliceerde hardware als speciale helmen en handschoenen vereisen. Rátai heeft daar niets tegen, maar het heeft niet echt zijn belangstelling. ,,Dat moeten anderen maar doen.” Zelf concentreert hij zich op andere toepassingen. Zo is er al randapparatuur voor Leonar3Do, om 3D beelden met een gewone projector te projecteren. ,,Toeschouwers hebben niets anders nodig dan een kartonnen 3D-brilletje,’’ zegt Rátai.
Ook ziet hij mogelijkheden in de combinatie van Leonar3Do in combinatie met andere software, zoals de aerodynamicasimulatie die hij ooit schreef. ,,Met dat programma kun je ook de gedragingen van zachte materialen, bijvoorbeeld een parachute simuleren. Dat kan vergelijkbare software niet.” Maar voorlopig staat dat project op een zijspoor, zegt hij: ,,Eerst wil ik Leonar3Do echt opstarten.”

Geen opmerkingen: