vrijdag 22 augustus 2008

WIET

Ergens in het voorjaar heeft iemand in de hoek van een veld naast de beek een paar tomatenplanten neergezet, wat komkommers en een paar rijen bloemen. Een rare plek. Vrijwel iedereen in het dorp heeft een groentetuin, maar zover van het dorp vandaan vind je alleen grote velden, met mais, graan, lupine of gras.
Het raadsel werd een maand of twee later duidelijk, toen tussen de tomatenplanten plotseling hele andere planten opdoken. Ze leken wel wat op het omringende onkruid, bijvoet en ambrosius. Maar onkruid was het niet. Hier had iemand onder het mom van een groentetuintje, zijn eigen kleine wietplantage aangelegd. In het omringende veld schoot het onkruid inmiddels zo hoog op, dat je de vreemde eenden in de bijt alleen van dichtbij kon onderscheiden. Buiten de eigenaar, en ik, omdat mijn hond graag vlakbij in de beek zwemt, wist vermoedelijk niemand van het bestaan.
De kleine plantage staat er nog steeds. De rest van het veld is inmiddels gemaaid, maar om het 'groentetuintje' is zorgvuldig een randje onkruid gehandhaafd. Het gaat maar om een handvol planten, duidelijk voor eigen gebruik.
Maar volgens de Hongaarse wet is het genoeg om de bezitter in moeilijkheden te brengen, al is het beleid de laatste jaren iets minder streng geworden. Toch zie ik deze planten liever dan andere sporen van drugsgebruik die ik eerder in de buurt van het dorp tegenkwam: lege lijmtubes, een spotgoedkope, maar funeste manier om jezelf high te krijgen. Menig snuivertje in de Roemeense hoofdstad Boekarest heeft zijn hersens voor eeuwig kapotgesnoven.
Veel Hongaren maken zich erg druk over het gebruik van wiet. Er zijn in het verleden zelfs rellen geweest tussen voorstanders van het vrijlaten van softdrugs en - meest oudere - tegenstanders. Vreemd genoeg hebben velen van hen, zonder het te weten, een veel zwaardere drug in hun tuin staan.
Ooit reed ik met een man uit Singapore over het Hongaarse platteland. De klaprozen stonden in volle bloei, en in de tuinen bloeide de papaver die menige huisvrouw aanplant voor het maanzaadgebak dat ze haar familie op zondag voorzet. De man keek er vol verbazing naar. "In Singapore zou je daar de doodstraf voor krijgen." Er zijn trouwens ook in Hongarije wel jongeren die weten dat je met klaprozen en papaver opium kunt maken.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Bij ons in de velden rond het dorp (Tiszafüred) groeit het overal. Soms wel 1,5 meter hoog. Soms ruik je al op grote afstand. De toppen worden door de jeugd ook druk geplukt.

Runa Hellinga zei

Er bestaat ook hennep als landbouwgewas. Dat wordt ondermeer gebruikt om touw van te maken. Het wordt volgens mij ook verbouwd in Hongarije. Maar de toppen daarvan bevatten maar erg weinig actieve stoffen. Niet iedere hennepplant is dus meteen een drug. Maar deze zorgvuldig verborgen planten bij ons in de buurt zeker wel.

Anoniem zei

Hoi Anoniem,
Ik zou wel een foto willen zien van die planten van tiszfured.
Want er groeit hier een plant in ieders tuin die lijkt veel op een wietplant.
Ik zou het niet roken als ik jou was.
Als het echte wiet was,wordt dat zeer zeker verwijderd door de politie of andere overheids gebeuren.

Anoniem zei

Hoi Runa , leuk artikel en aangezien ik samen met n vriend volgende week voor een week met het vliegtuig naar Zalascany vertrek heb ik een vraag.. We zijn hier in nederland grote liefhebbers van wiet en zouden heel graag iets mee willen nemen hooguit 2 gram ofzo. hoe streng is de controle , en het beleid als ze het vinden ? ben erg benieuwd want heb geen idee.. Hopelijk kan je me wat meer inzicht geven in de eventuele risicos. Of zijn er al coffeeshops in budapest ?
alvast bedankt. Groetjes bas

Runa Hellinga zei

Beste Bas,

Niet doen, zou ik zeggen. Hongaren maken geen onderscheid tussen soft- en harddrugs, onder de nieuwe regering is het beleid alleen maar strenger geworden en als je gepakt wordt, kun je rekenen op een behoorlijke straf. Je kunt je als jongere compleet klem drinken zonder dat iemand daar echt van opkijkt, maar een joint... Koffiehuizen zijn er bij bosjes in Boedapest, coffeeshops zul je hier zeker niet aantreffen. Dankzij Schengengrenzen is de pakkans niet zo groot, maar als je gepakt wordt, zijn de risico's behoorlijk.