donderdag 25 januari 2007

STROOMSTORING

De werknemers in de electirciteitsindustrie willen het Hongaarse electriciteitsnet op 6 februari twee uur lang plat te leggen, om 8 februari acht uur en op 12 februari ongelemiteerd, omdat per 1 februari de electriciteitsprijzen omhoog gaan.

Voordat iemand denkt dat ze dat doen, omdat ze begaan zijn met het lot van de consument die momenteel met de ene prijsverhoging na de andere geconfronteerd wordt: dat is niet het geval. Ze willen staken, omdat de minister van economische zaken van plan is die prijsverhoging ook door te voeren op hun speciale kortingsregeling op electriteit.

Gewone Hongaren betalen haast 37 forint (15 cent) per kilowatt uur (kWh). Ter vergelijking: Nederlanders betaalden in 2006 gemiddeld 21 cent per kWh. Werknemers in de electriciteitssector, en dat zijn er zo'n 20.000, betalen 13,8 forint voor dezelfde hoeveelheid stroom. En niet alleen zij, ook hun families en 43.000 gepensioneerde electriciteitswerkers betalen niet meer.

De electriciteitsprijzen gaan per 1 februari 3,4 forint omhoog. Dat is een kleine tien procent van de gewone man, en zo'n 25 procent voor de electriteitswerkers. Dat is dan ook de reden om te willen gaan staken.

Aangezien de electriciteitsbedrijven staatsbezit zijn (welke privéondernemer zou zo'n regeling bedenken?) kost dat geintje de staat jaarlijks 8 miljard forint. Of beter, het kost de consument jaarlijks 8 miljard forint, want iemand moet dat toch betalen.

Als de werknemers in de electriciteitssector nou tot de armsten van het land behoorden, dan was die regeling misschien nog tot daar aan toe, maar ook dat is niet het geval: hun salaris bedraagt gemiddeld ruim 278.000 forint. Dat is 70 procent hoger dan het modale Hongaarse inkomen. Hoger dan wat een onderwijzer verdient. Hoger ook dan wat veel artsen verdienen.

De electriciteitswerkers noemen het argument dat de consument voor de kosten van de regeling opdraait 'demagogie'. En toegegeven, omgerekend per burger komt het op net iets meer dan drie euro per hoofd van de bevolking uit.

Alleen, ze zijn de enigen niet die van dat soort regelingen profiteren. Gepensioneerden en boeren betalen in Hongarije geen premie voor hun ziektekosten, veel ambtenaren in Boedapest reizen gratis met het openbaar vervoer, bejaarden gratis met de trein. Als je al die regelingen bij elkaar optelt, doe je als gewone consument maandelijks een aardige duit in andermans loonzakje.




Geen opmerkingen: