maandag 27 november 2006

GESCHIEDENISLES

De conservatieve oppositiepartij Fidesz heeft een gemeenteraadslid uit het zesde district in Boedapest uit de partij gezet, omdat hij graag rondloopt in Nazi-uniform. Let wel: toen het boulevardblad Blikk met die onthulling kwam, wilde Fidesz in eerste instantie niet van zulke drastische maatregelen weten. Weliswaar was de partij niet blij met Zsolt Gyenge's verkleedpartij, maar reden tot maatregelen zag men niet. Pas toen het verhaal door bleek te lekken naar internationale kranten, werd de zaak toch wat te pijnlijk voor de partij.
Gyenge (wiens achternaam ironischerwijze 'Zwak' betekent) schaamt zich overigens absoluut niet voor zijn optreden in SS-uniform. In tegendeel: het is zijn hobby, en als hij geld heeft, geeft hij dat uit aan WO-II uniformen en andere leukigheden uit de Tweede Wereldoorlog. En hij laat zich graag in zijn spulletjes fotograferen. Wat daaraan mis zou kunnen zijn, ontgaat hem ten ene male.
Zo'n vijf procent van de Hongaren schijnt echt anti-semitisch te zijn. Dat komt ongeveer overeen met het Europese gemiddelde. Toch heeft de buitenwereld wel eens het idee dat anti-semitisme in Hongarije erger is dan elders. Dat komt waarschijnlijk, omdat het hier veel openlijker wordt geuit dan elders. Anti-semieten hebben nog niet geleerd, dat dat niet hoort. ....
Dit weekend demonstreerden er weer enkele honderden mensen tegen de regering Gyurcsány. Hun hoofdleuze: "weg met deze communistische, joodse regering." Dat behoeft verder niet veel commentaar.
Gelijktijdig hield Fidesz dit weekend een congres, waar een afgevaardigde uit Somlóvásárhely op het podium een rood-wet gestreepte Arpádvlag uitvouwde. Die vlag mag ooit door het Huis Arpád zijn gebruikt, de laatste gebruikers waren de fascistische Hongaarse Pijlkruisers. Onder die vlag zijn 400.000 Hongaarse joden naar het concentratiekamp gestuurd. Wie doet alsof dat slechts een kleine smet op het blazoen is, laat in ieder geval zien dat hij weinig historisch besef heeft, tenminste, als het om de recente Hongaarse geschiedenis gaat.
Dat is natuurlijk ook zo. De twintigste eeuw is een heikel onderwerp in het geschiedenisonderwijs. De erkenning dat Hongarije in de oorlog fout was, valt nog steeds zwaar. Hongaren wijzen er graag op dat joden onder Horthy niet naar het concentratiekamp werden gestuurd en Hongarije voor veel joden van elders een toevluchtsoord was. En dat is ook zo.
Maar gelijktijdig werden joden door het systeem van al hun bezittingen beroofd en kwamen wel tienduizenden mannen om in de zogenaamde arbeidsdienst, waar ze, ondervoed, slecht gekleed en ongewapend, aan het front loopgraven moesten graven en voor ander zwaar, levensgevaarlijk werk werden ingezet. En de snelheid waarmee de joden werden afgevoerd, toen de Pijlkruisers eenmaal aan de macht kwamen, kende zijn weerga nergens in het Duitse Rijk.
Onder het communisme werd daar, net overigens als in andere communistische landen, nauwelijks over gesproken en ook na die tijd is de Tweede Wereldoorlog een onderwerp beleven waar veel geschiedenisleraren zo snel mogelijk overheen stappen.
De huidige premier Gyurcsány was het eerste Hongaarse regeringshoofd dat in Auschwitz zijn verontschuldigingen heeft aangeboden voor de Hongaarse rol in de Holocaust. Vorig jaar werd in Boedapest een van de meest ontroerende Holocaust-monumenten onthuld die ik ken, een rij schoenen op de kade van de Donau, waar ooit duizenden door de Pijlkruisers werden afgeknald, nadat ze eerst hun schoeisel uit hadden moeten doen. Boedapest heeft inmiddels een Holocaust-museum, maar het museum dat zich bezighoudt met de communistische terreur, was eerder klaar.
Hongarije heeft geen dag, waarop de slachtoffers van het fascisme worden herdacht. Mensen betogen voor de sloop van het monument dat de bevrijding van Boedapest door het Rode Leger herdenkt met het argument dat het geen bevrijding was. Maar dat de komst van de Russen zo'n 50.000 joden in Boedapest het leven redde, dat de Russische tanks voor die mensen inderdaad een bevrijding betekenden, daar staat vrijwel niemand ooit bij stil.
En dus ziet meneer Zwak er geen been in om openlijk te pronken met zijn voorliefde voor Nazi-uniformen en zwaaien demonstranten zonder schaamte met een vlag, hoewel die bij een deel van de oudere Hongaren nog steeds nachtmerries oproept. "We hoeven ons toch niet voor Vadertje Arpád te schamen?" zei iemand op het Fidesz-congres tegen journalisten naar aanleiding van de Arpád-vlag. Dat niet, nee.


2 opmerkingen:

Rex Corvinus zei

Dit is het soort artikelen dat je krijg als nederlandse semi-intellectuelen gaan schrijven over een land als Hongarije, waarvan ze denken wat vanaf te weten omdat ze er toevallig een paar jaar wonen.

Hongarije bestaat als land meer dan 1100 jaar en heeft in die periode méér dan 3 keer zoveel geschiedenis opgebouwd dan Nederland met z'n 363 jaren.

En dan heb ik het nog niet eens over het bestaan van het hongaarse volk en de hongaarse taal die verder terug gaan dan 2000 jaar v.Chr.

Schrijven over antisemitisme en communisme als of het een wedstrijdje "wat is erger" betreft, en waarbij U het antisemitisme glansrijk laat winnen met behulp van een beetje geschiedvervalsing door net te doen of Stalin een kleine jongen was t.o.v. Hitler.
Niets is minder waar want er zijn onder geen andere naam zoveel mensen de dood in gejaagd als die van het communisme.
Er zijn wereldwijd meer mensen vermoord door het communisme dan dat er ooit Joden hebben geleefd.

"Stéphane Courtois, redacteur en inleider, komt via een grove schatting tot de conclusie dat het communisme wereldwijd verantwoordelijk is geweest voor 85 (alleen al in China en de Sovjet-Unie samen) tot 100 miljoen dodelijke slachtoffers."

Nederland wil echt zijn 5 jaartjes duitse bezetting niet ruilen voor de 44 jaar russische en communistische bezetting van Hongarije.
Mocht U daar oprecht anders over denkt dan beschouwd U deze reactie maar als niet geschreven omdat U dan echt niet van deze wereld bent.

Hongarije is alles behalve perfect, en het paradijs bestaat ook al lang niet meer. Maar als je nederlanders, als U, met hun altijd belerende vingertjes moet geloven dan is Nederland het beste jongentje van de klas en maakt Nederland als enige aanspraak op de titel "paradijs op aarde".

Nederlanders hebben er een handje van om precies te weten waar anderen het fout doen en gedaan hebben en wat moreel wel juist is om te doen, en U bent daar dus geen uitzondering op.

Schei toch uit met die onzin, ga lekker schrijven over de V.O.C. en het ontstaan van de slavenhandel, doe wat nuttigs en laat de wereld eens wat meer te weten komen over zwarte en minder bekende kant van b.v. koloniaal Nederland.
Mocht U hierover ook geen verstand hebben dan kunt U altijd nog sprookjesboeken gaan schrijven, want daarvoor is kennis van zaken en waarheidsbevinding niet nodig.


Tot slot wil ik duidelijk stellen dat ik absoluut niets heb tegen welk ras en welke geloofsovertuiging dan ook. Ik veroordeel het antisemitisme en elke vorm van geweld en onderdrukking.
Ik word alleen zo beroerd van mensen die praten en schrijven over zaken zonder dat ze gehinderd worden door enige kennis van zaken.


Met vriendelijke groet,


Rex Corvinus

Runa Hellinga zei

Ik ben altijd blij als mensen dit soort reacties plaatsen en het niet aandurven daarbij hun eigen naam te gebruiken. Dat zegt al iets over de schrijver. Ik betwijfel of koning Matthias, wiens naam u gebruikt, zich in uw brief erg zou herkennen. Ik moet overigens constateren dat uw kennis van de Nederlandse geschiedenis enigszins tekort schiet door die pakweg 350 jaar geleden te laten beginnen. Uw kennis van de Hongaarse geschiedenis schiet trouwens ook wat tekort en is vooral gekleurd persoonlijke ideologie, want dat de Hongaarse taal en geschiedenis 2000 jaar teruggaat, is een fraaie bewering, die alleen wordt ondersteund door wat Hongaarse semi-wetenschappers.
En wat de slachtoffers van het communisme aangaat: daar ging dit stuk niet over, maar vooruit, ik wil volmondig erkennen dat het communisme wereldwijd meer mensenlevens heeft gekost dan het het nazisme. En u heeft duidelijk geen enkel idee hoe ik over Stalin denk, want de bewering dat Stalin een kleine jongen was ten opzichte van Hitler zult u uit mijn mond niet horen, al is het feit dat Stalin meer mensen heeft vermoord, er mede aan te danken dat hij langer de tijd had. Was Hitler net zo lang aan de macht geweest als Stalin, dan had hij waarschijnlijk ook nog enkele miljoenen meer op zijn rekening kunnen nokschrijven, want dan was hij na de joden waarschijnlijk aan de volgende onderrassen begonnen, de Polen en andere slavische volkeren bijvoorbeeld, en wie weet ook de Hongaren. Ik betwijfel of de Hongaren met hun Aziatische afkomst in zijn ogen voor Ariërs door konden gaan. Maar ik ga geen debat aan wie van de twee slechter was, op de schaal van puur kwaad staan beiden waarschijnlijk aan de top.
Ik begrijp dat in uw ogen het leed van slachtoffers van het communisme wel degelijk groter is dan het leed van slachtoffers van de holocaust. Maar ja, het hemd is altijd nader dan de broek. Helaas ontslaat het feit dat de Hongaren in de jaren vijftig onder het stalisme leden, Hongarije niet van de medeverantwoordelijkheid aan de dood van 600.000 joden (400.000 in Hongarije zelf en 200.000 in gebieden als Transsylvanië, de Vojvodina en Slowakije). En in dat kader is het van geen enkel belang of u kunt bogen op 1000 of 2000 jaar geschiedenis en of de Hongaarse taal nu wel of niet van het Scytisch afstamt, dat heeft namelijk helemaal niets te maken met de wijze waarop Hongarije in de Tweede Wereldoorlog is opgetreden. Net zo min als het in dit verband van belang is dat de Nederlanders twee eeuwen eerder stinkend rijk zijn geworden van onder meer de slavenhandel. Dat was buitengewoon verwerpelijk. Het verschil is, dat zult u mij ook niet horen ontkennen. Het heeft alleen helemaal niets met de Holocaust te maken.