dinsdag 18 juli 2006

MENEER AARDAPPELHOOFD

Ieder volk krijgt de leiders die het verdient, zeggen ze. Dat zegt dan wat over de Polen. Polen eten graag aardappels en ze verbouwen ze op grote schaal. Het land schijnt zelfs een standbeeld voor de aardappel te hebben. En nu hebben ze ook nog eens twee meneertjes aardappelhoofd aan het bewind, als president en als premier. Wat willen ze nog meer?
De Kaczynski-tweeling die Polen sinds enkele weken eeneiïg regeert, heeft er alles voor over heeft om zijn reputatie als Meneertjes Aardappelhoofd voor goed te vestigen. Zin voor humor en verdraagzaamheid staan niet hoog in het vaandel van de twee, lange tenen hebben ze daarentegen wel en naar verluid vergeten ze een aangedane belediging niet snel.
Dus toen de Duitse regering enkele weken geleden niks ded nadat de Berlijnse tageszeitung (taz) de Poolse president, Lech Kaczynski dus, met het voedzame knolgewas had vergeleken, zei die prompt een overleg met de Duitse premier Andrea Merkel en de Franse president Jacques Chirac af.
Toen een week later zijn broer Jaroslaw premier werd, zei die dat de verhoudingen met Duitsland verstoord zouden blijven tot de aardappelkwestie van de baan was. De premier heeft inmiddels al laten onderzoeken of de eer van zijn broer (en, aangezien ze als twee druppelswater op elkaar lijken, zijn eigen eer) via een Duitse rechtbank gered kon worden.
In Duitsland houden ze er echter iets verlichtere denkbeelden op na, en bij de Duitse rechter maakt de tweeling dan ook geen kans. Maar inmiddels onderzoekt de Warschause officier van justitie of de schrijver van het aardappelstuk, de journalist Peter Köhler, in Polen voor de rechter gedaagd kan worden.
Zo lang Köhler maar uit Polen wegblijft, lijken de risico's van zo'n vervolging gering, zou je denken. Maar over enkele weken gaan de nieuwe Europese arrestatiebevel in, waarbij lidstaten elkaar ook hun eigen staatsburgers moeten uitleveren als die in een ander EU-land worden gezocht.
Overigens, de taz heeft inmiddels zijn welgemeende verontschuldigingen over de ongepaste vergelijking aangeboden aan de aardappels van deze wereld.


Geen opmerkingen: