donderdag 25 mei 2006

WELKOM IN BRATISLAVA

Afgelopen weekend arresteerde de Slowaakse politie in Bratislava drie Hongaarse toeristengidsen. Hun overtreding? Ze hadden hun groepen rondgeleid zonder daarvoor de nodige Slowaakse diploma’s en vergunningen te hebben. Want alleen wie in Slowakije bevoegd is, mag uitleg geven over het schoons dat de hoofdstad te bieden heeft.
Als je daar als politiek al werk van maakt, zou je zeggen, je laat het bij een boete. Maar nee, de drie, overigens geen van allen professionele gidsen, maar leraren die met hun klas op schoolreisje waren, verdwenen daadwerkelijk voor een paar uur in de cel. Pas nadat de Hongaarse consul in Bratislava zich met de zaak had bemoeid, werden ze vrijgelaten. In de tussentijd kon er op het politiebureau nog geen glas water af.
Aanleiding tot hun arrestatie was het optreden van het hoofd van de Slowaakse Toeristengidsen Federatie, een man die zich klaarblijkelijk in zijn broodwinning bedreigd voelde. Hij had de gidsen eerst persoonlijk aangesproken. Toen ze op zijn vermaningen niet reageerde, stapte hij naar de politie.
Tegenover een Hongaarse krant zei de man achteraf dat hij zich ’uitgelachen’ voelde.
Hij had de groep een Hongaarstalig blaadje gegeven met daarop de regels, die, zo verklaarde hij „een van hen lachend had voorgelezen”. Een ander had hem gevraagd waarom iemand uit Bratislava geen Hongaars sprak. Dat alles werd hem te gortig: hij deed aangifte wegens belediging. Tja.
De Hongaren hadden hem erop gewezen dat tal van andere groepen, Japanners, Ieren en Amerikanen, ook met hun eigen gids rondliepen. Maar die groepen werden wel begeleid door een officiële Slowaakse gids, zodat aan de regels was voldaan. Dat die gids klaarblijkelijk niets te doen had dan er zijn, deed er niet toe. Regels zijn regels.
Eerlijk is eerlijk, Hongarije heeft ook regels op het gebied van professionele gidsen en er schijnen veel meer landen te zijn waar je niet zomaar iemand mag rondleiden. Althans, een ander Hongaarse krant citeerde Roy Ruby, het Canadese hoofd van de Internationale Organisatie van Toeristengidsen, die bevestigde dat dit soort regelgeving helemaal niet uitzonderlijk is. Of je nu met je klas, met collega’s of met een groep vriendenin het buitenland op pad bent: als je geen professionele gids bent, schijn je hen eigenlijk niet in het openbaar te mogen vertellen, wat je allemaal over een plek weet. Ook niet als je er geen geld voor krijgt.
Maar as je toeristen wil lokken, als dat willen ze graag in Bratislava, lijkt me dit toch niet de ideale aanpak. Een van de leraren verklaarde achteraf dat hij zich volgende keer wel zal bedenken zijn klas mee naar Bratislava te nemen. Nederlandse leraren zijn in ieder geval gewaarschuwd: zonder gids is een uitstapje naar Bratislava een riskante bezigheid.

Reisgids Bratislava bij Bol.com
Bratislava<br>Lucy Mallows
Bratislava
Lucy MallowsGeen opmerkingen: