zondag 13 mei 2012

Hangjongeren

Op het bankje pal voor onze deur zitten drie jongeren, twee jongens en een meisje. Zwart leren jasjes, piercings overal, het meisje heeft zwarte lippenstift en zwaar zwart  opgemaakte ogen. Alle drie hebben ze een blikje bier in de hand. Vanuit de auto klinkt elektronische. Niet heel hard, maar het is laat in de avond, en ze storen. Een mens wil kunnen slapen, liefst met open raam.
Er is maar één oplossing: hen vragen of ze weg willen gaan. Het is niet de eerste keer, dat bankje vraagt erom dat jongeren daar gaan zitten. De eerste keer dat ik een groepje aansprak, deed ik dat met enige schroom. De verhalen die je tegenwoordig leest. Maar inmiddels weet ik: de jongeren in Vác mogen er soms net zo afschrikwekkend uitzien als hun voorbeelden in Amerikaanse films, in werkelijkheid zijn ze een stuk schappelijker.
Vriendelijk leg ik uit dat we willen slapen, en dat het stoort als ze hier blijven zitten. Een van de jongens schiet meteen de auto in om de muziek uit te zetten. Dan zeg ik dat even verderop het zwembad is, waar niemand woont. Goed idee, vinden ze alle drie. "Laten we daarheen gaan, dan storen we niemand," zegt het meisje. "Neem ons niet kwalijk," zegt een van de jongens nog beleefd, terwijl ze in de auto stappen om hun gesprek verderop voort te zetten. "Geen probleem," antwoord ik. Aardige jongeren.2 opmerkingen:

Demian Muller zei

Zeg, mevrouw Hellinga,

Wat vind u hiervan. Is dit typisch Hongaarse mentaliteit van de jeugd van tegenwoordig. Kunt u dit eens uitzoeken in breder verband; bijvoorbeeld hoe betrokken is de jeugd bij de huidige politiek? En is er een verschil met Nederlandse hangjeugd? Ik kan je zeggen dat 'onze' hangjeugd heel wat vriendelijke gekleed is, maar van vertrekken is veelal geen sprake.... Integendeel zelfs, ik las laatst in een buurtblad over een dame die naar de andere kant van de stad verhuizen ging omdat ze de hangjeugd 's avonds en 's nachts zat was. 's Avonds hoor je een hoop herrie met open raam, inderdaad. Maar ze betraden ook gewoon ongegeneerd haar perkjes...
Nederland verloederd en verliest haar (christelijke) waarden en normen in hoog tempo. Als titel wil ik je wel deze tip geven: 'Ghettovorming in Nederland; toegangspoortjes in scholen.' Als je dat in Hongarije een keer opschrijft, zullen ze er nog van opkijken! Rare Hollanders, die Nederlanders!

olaf zei

Inderdaad is de bevolking beleefd. In de tram stootte iemand tegen me en zei meteen tot twee maal toe: neem me niet kwalijk. Een andere dame vroeg me later beleefd, pardon stapt u ook zo uit? Of: mag ik er even langs aub? Ik herken dus het verhaal over het bankje. Hongaren zijn trots op hun europese gedragsnormen.