zaterdag 11 februari 2012

Een coup van CNN tegen Orbán?


Volgens de Hongaarse premier Orbán heeft in Hongarije een “driepotige couppoging” plaatsgevonden, zo meldde het gezaghebbende weekblad HVG deze week. Hongaarse en buitenlandse diplomaten, buitenlandse geheime diensten en internationale media zouden georganiseerd hebben geprobeerd om Orbán en zijn regering af te zetten. De premier had het met name begrepen op CNN. Die omroep zou met negatieve berichtgeving hebben geprobeerd zijn imago te beschadigen en zo zijn positie binnen zijn partij te verzwakken. Maar het is gelukt de couppoging te voorkomen, aldus de premier tijdens een driedaagse besloten fractievergadering van regeringspartij Fidesz. HVG baseerde zich op gesprekken met diverse deelnemers aan de vergadering.
Fidesz-fractievoorzitter János Lázár ontkende vrijdag op een persconferentie dat er ook maar enige sprake van een rede over couppogingen was geweest, maar niet aleer de Magyar Nemzet 's ochtends nog aanvullingen op het HVG-verhaal had gepubliceerd. Volgens die uitgesproken regeringsgezinde krant had Orbán zelfs gezegd dat de nationale veiligheid in gevaar was gekomen. De eveneens regeringsvriendelijke Magyar Hirlap kwam 's ochtends met beschuldigingen aan het adres van diplomaten met banden met de vorige socialistische regering die “hun internationale contacten” zouden hebben gebruikt om een campagne tegen Hongarije te starten. Welke diplomaten dat zouden kunnen zijn, is overigens onduidelijk, want de afgelopen anderhalf jaar heeft bij het ministerie van buitenlandse zaken een enorme politieke zuivering plaatsgevonden.
Volgens HVG haalde Orbán in zijn rede ook uit naar de “mollen” in zijn partij. Daarbij ging het vooral om vier parlementariërs die nee zeiden tegen de benoeming van rechter Tünde Handó tot hoofd van het nieuwe administratieve orgaan dat rechters moet benoemen. Aangezien Handó de beste vriendin van Orbáns vrouw en peetmoeder van zijn kinderen is, trekken critici haar onafhankelijkheid in twijfel. Maar wie tegen Handó’s benoeming stemde, moet volgens Orbán besluiten “bij welke partij hij hoort en op wiens zijde hij staat”.
Dat de premier meer zoekt achter de recente golf van kritiek komt niet helemaal als een verrassing.
Regeringsgezinde media speculeren al langer dat Europa de Hongaarse premier op vergelijkbare wijze als Berlusconi en de Griekse premier ten val wil brengen. Half december, nog voor Hongarije in het nieuws kwam vanwege de kritiek van het IMF en de EU en de nieuwe, volgens de oppositie tamelijk ondemocratische grondwet, voorspelde Orbán zelf dat een „nieuwe aanval op Hongarije” op komst was. Dat CNN aanwezig was toen, net voor Kerst, een aantal LMP-parlementariërs zichzelf vastketende aan het hek van het parlement en vervolgens door de politie werd gearresteerd, is niet het bewijs van het feit dat die zender goede verslaggevers heeft, maar van een bewuste opzet tegen de regering.
Dat de kritiek op Hongarije het gevolg is van echt bezorgdheid van de kant van Europa en het IMF over een aantal ontwikkelingen en dat zulke kritiek, en trouwens ook acties als het arresteren van parlementariërs, gewoon nieuws zijn, wil er bij de regering blijkbaar niet in. Volgens het nieuwsportaal Index.hu is heeft de premier dan ook laten onderzoeken wat de redenen van de negatieve berichtgeving zijn en is volgens een zegsman van het bureau van de premier inmiddels “duidelijk wie er achter het offensief tegen Hongarije zit”.
Een wat zinloos onderzoek. Journalisten kijken uiteraard naar wat andere journalisten zeggen en schrijven, en als een land eenmaal in het nieuws is, betekent dat automatisch dat andere media gaan kijken wat er eigenlijk aan de hand is, maar daar houdt de "organisatie" wel bij op. Wat daarentegen wel georganiseerd is, is het publicitaire tegenoffensief dat de Hongaarse regering inmiddels is begonnen. Hongaarse diplomaten hebben in het buitenland opdracht gekregen zich assertiever op te stellen. Ook is er een Hongaarse Diaspora Raad opgericht in een poging Hongaren in het buitenland te organiseren. Daarnaast kregen Hongaren wereldwijd een oproep om de regering actief te ondersteunen via ingezonden brieven en andere acties. 
En toch moet het niet zo moeilijk zijn om Hongarije uit de focus van de internationale attentie te halen. Een rustiger, evenwichtiger beleid, meer oor voor de oppositie, voor anders-denkenden en voor kritische deskundigen bij het maken van nieuwe wetten, wat minder "onorthodoxe" maatregelen zoals het onteigenen van private pensioenen of het inperken van de onafhankelijkheid van de nationale bank, beter doordachte en minder haastig door het parlement gejaste wetgeving (dat een wet 's ochtends wordt ingediend, 's middags wordt 'besproken' en 's avonds aangenomen is echt geen uitzondering), en voor je het weet wordt de Hongaarse politiek saai en kunnen journalisten alleen nog maar schrijven over de geweldige toeristische bestemming die Boedapest is en de kwaliteit van de Hongaarse wijn.




1 opmerking:

Willem zei

Hongaarse en buitenlandse diplomaten die stiekem samenwerken om Orbán af te zetten. Buitenlandse geheime diensten, internationale media, CNN... Allemaal samenspannend tegen Viktor Orbán. En wie het binnen de eigen partij niet met hem eens is, wordt een mol genoemd. Een infiltrant, die er op uit is hem te ondermijnen en in een kwaad daglicht te stellen.

De vergelijking met Hugo Chávez wordt langzaam groter. Ook deze gekozen leider sleutelde aan de grondwet, versterkte zijn greep op de media, wijzigde het kiesstelsel in zijn eigen voordeel en raakte er steeds meer van overtuigd dat de omringende landen er alles aan deden om hem ten val te brengen. En wie niet honderd procent voor hem is, is tegen hem. Deze 'grote leider' is inmiddels terminaal ziek en heeft het vermoeden uitgesproken dat ook hier de Amerikanen de hand in hebben gehad.

De waarheid voor Hongarije is dat het op dit moment in de USA ook niet geweldig gaat. En dat leidt er toe dat men in het land met de onbegrensde mogelijkheden best een bliksemafleider kan gebruiken. De politieke koers in Hongarije is nu eenmaal erg geschikt om te laten zien dat het in het verenigd Europa ook niet alles is. Ik betwijfel of de gemiddelde Amerikaan in staat is Hongarije op de kaart aan te wijzen.

Dat er reden is om ons zorgen te maken is duidelijk. Of het uit de hand loopt zal de toekomst ons leren.