vrijdag 13 augustus 2010

VAKANTIE II

In augustus op vakantie gaan is natuurlijk heel Hongaars. Augustus is geen tijd dat je in Hongarije echt iets moet willen, want het halve land is in die dagen minstens een tijdje onbereikbaar. Kort voor we zelf weggingen, wilden we een afspraak maken met een advocaat. Dat hebben we uiteindelijk maar uitgesteld, want welke advocaat we ook belden, ze waren of gingen allemaal met vakantie.
Wie in Hongarije zeker niet met vakantie zijn, dat zijn de werknemers in de toeristische industrie. Logisch, zou je zeggen, want die sector moet het juist van vakanties hebben. Budapest is in de zomer een bruisende stad, vol festivals, terrassen, openluchttheaters en muziek. Restaurants draaien overuren en compenseren daarmee de mindere maanden van de winter. Zelfs de opera heeft speciaal voor de toeristen zomervoorstellingen.
Toch zal iedere Hongaar je vertellen dat het land in augustus op vakantie is. Maar als je wil weten wat het dat echt betekent, moet je naar Italie. Dat land gaat op 1 augustus simpelweg grotendeels op slot. Milaan, toch geen kleine provinciestad en het financiele hart van het land, is in augustus door de weeks zo rustig als normaal in het weekend. De helft van de winkels en restaurants is dicht. De stad heeft normaal gesproken allerlei maatregelen om luchtvervuiling tegen te gaan. Zo mag je de binnenstad alleen in met de auto als je een sticker koopt, waarvan de prijs afhangt van de uitstoot van je voertuig. Ook zijn er in smogrijke weken regelmatig autoloze zondagen (daar kunnen ze misschien iets van leren in Moskou). Maar in augustus zijn zulke maatregelen niet nodig. Dan is er toch nauwelijks verkeer.
Zelfs musea gaan een weekje met vakantie en theaters en dergelijke zijn gegarandeerd gesloten. Milaan is in de beste tijden al geen kinderparadijs, een dierentuin is er bijvoorbeeld niet, maar in augustus zijn ook de klimparadijzen die de kleintjes van de straat moeten houden, dicht. Nu is Milaan geen echte toeristenstad, en in toeristische centra zoals Venetie zijn de meeste (maar niet alle) restaurants wel open. Ergens moeten al die vakantievierende Italianen eten, per slot van rekening. Bizar, een heel land dat echt gelijktijdig op vakantie gaat.

Geen opmerkingen: