vrijdag 27 november 2009

RECHTSE TAXI

Zelfs taxi rijden kan een politieke daad zijn. In Hongarije althans, waar sinds kort het taxibedrijf Jobbtaxi bestaat. Dat kun je vertalen als betere taxi of rechtse taxi, en het logo dat de taxi's voeren, verraadt dat de tweede uitleg de juiste is: een Hongaarse vlag in de vorm van Groot-Hongarije, met daarop het Hongaarse wapen, omringd door heraldische tekens die de na de Eerste Wereldoorlog verloren gebieden (Kroatië, Transsylvanië, Slowakije, de Vojvodina, een stukje Oostenrijk, een stukje Slovenië) aanduiden.
Beter is Jobbtaxi natuurlijk ook, en daarom biedt het in de wagens monitoren aan, waarop de klanten 'hun lievelingprogramma's' kunnen zien. Waar die programma's over gaan, laat zich raden als je hun website leest. Daarin wordt de oprichting van dit taxibedrijf daarmee gemotiveerd dat het ,,de aansluiting van de Hongaren'' wil bevorderen. ,,We kunnen niet toelaten dat ons mooie vaderland verder versplintert, we kunnen niet dadeloos toezien dat onze kinderen opgroeien in een van misdaad en gevaren gevulde wereld."
Wat een taxibedrijf daarmee te maken heeft, blijft een beetje onduidelijk, behalve de oproep om in het belang van het grote doel naast elkaar te staan, saamhorig te zijn, als een grote familie. Als je Jobbik stemt, moet je ook in een Jobbik taxi rijden, waarin je Karpatia en andere aangepaste muziek kunt beluisteren via de ingebouwde monitor. De ultieme verzuiling.
De klantenkring van het nieuwe taxibedrijf lijkt me daarmee wat beperkt, want het moge duidelijk zijn dat iedereen die Jobbik niet ziet zitten en niet van Karpatia houdt, in zijn leven nooit in een Jobbtaxi zal gaan zitten. Da's misschien maar verstandig ook, want een deel van de chauffeurs schijnt er in het verleden bij andere taxibedrijven uitgegooid te zijn omdat ze klanten openlijk discrimineerden. Wie niet bij de grote familie hoort, hoort in een Jobbtaxi duidelijk niet thuis.

4 opmerkingen:

Schipholtaxi zei

Belachelijk dat dat soort uitingen zomaar kan. Ik denk toch dat er in Nederland een kleine rel zou zijn ontstaan als iemand in bijvoorbeeld Amsterdam zo'n bedrijf zou hebben opgezet. Denk eerlijk gezegd dat de betreffende taxi's niet lang op vier wielen zouden blijven staan :)

Met vriendelijke groet,

Hans Blancke

www.taxibestellen.nl

Anoniem zei

De Hongaarse vlag in de vorm van Groot-Hongarije met het wapen betaat ook als speldje voor op de revers of op de stropdas.
Als je er een tegenkomt, weet je meteen wat voor "vlees je in de kuip hebt".

Evert zei

Natuurlijk is het vervelend dat een maatschappij zo door en door verpolitiseerd is. De oorzaak is echter dat de gemiddelde Hongaar met de rug tegen de muur staat. Hij kan niets uitrichten tegen de grove corruptie van vooral links . Dus worden er sluikwegen gezocht om iets van protest te laten horen. Hongarije is feitelijk een verloren land. Wij Nederlanders kunnen het helaas ook niet begrijpen omdat de normen en waarden van ons hemelsbreed (wat heet) verschillen met die van de Hongaren. Zo'n taxichauffeur tracht op zijn onbeholpen manier gewoon iets van zelfrespect terug te krijgen. Waar het om gaat is dat de oorzaak van zijn gedrag hem niet, maar de corrupte regeringszakkenvullers des te meer te verwijten is.

Simon zei

Even reagerend op een eerdere reactie van 'Anoniem': het is beslist niet zo dat iedere Hongaar die een speldje draagt van Groot-Hongarije meteen een extreem-rechtse ideologie aanhangt. Het probleem is veeleer dat extreem-rechts dit soort symbolen aan het inpikken is, waardoor de betekenis ervan begint te verschuiven. Van een soort melancholisch gemis van een krachtig en rechtvaardig land verwordt het tot een bedreigende boodschap aan de omringende landen en volkeren.
Zo is ook de swastika van een vredevol hindisch symbool verworden tot het schrikaanjagend logo van de nazi's.
De tijd zal leren of het gebruik van de kaart van Groot-Hongarije een eenduidig agressieve bedoeling heeft, of niet. Maar het gaat de verkeerde kant op, dunkt mij.

Nog een laatste opmerking, voor Runa: uiteraard betreft het geen vlag in de vorm van Groot-Hongarije, maar G-H in de Hongaarse kleuren!

Simon