woensdag 4 februari 2009

TECHNISCHE KEURING

De auto's op de andere weghelft knipperden waarschuwend, maar we reden niet te hard, de chauffeur had niet gedronken, we hadden de autopapieren bij ons, de verzekering betaald: geen reden om ons zorgen te maken. Dat deden we dus ook niet toen we werden aangehouden in een van de routinematige wegcontroles die de Hongaarse politie begint te organiseren zodra het weer wat mooier is en je als agent liever in het zonnetje staat dan achter je bureau zit.
Maar wat we over het hoofd hadden gezien was dat onze technische keuring, de Hongaarse APK, twee maanden eerder verlopen was. Stom genoeg hadden we onlangs wel gecontroleerd hoe het met de keuring zat, maar er niet bij stilgestaan dat het Hongaarse systeem niet één, maar twee keuringen kent: een technische en een aparte milieukeuring. Dat lijkt me vooral goed van de garagehouders.
Onze milieukeuring was tot november geldig. De technische dus niet.
Een boete, denk je dan. Dat krijg je in Nederland per slot van rekening ook. Dat gaat tegenwoordig zelfs automatisch, heb ik inmiddels begrepen. Wie zijn APK-keuring meer dan twee maanden laat verlopen, krijgt een acceptgiro van 75 euro thuisgestuurd.
Maar zoals we op het punt stonden om uit te vinden, word je in Hongarije meteen van de weg gehaald. Dat wil zeggen, de agent nam onze autopapieren in, krabde een zegeltje van ons nummerbord dat bewijst dat je gekeurd bent, en gaf ons een papiertje mee: daarmee mochten we naar huis rijden (aangezien, zoals het papiertje vermeldde, de auto in zodanige staat was dat er geen gevaar bestond), maar tot de zaak opnieuw gekeurd was, mochten we de auto niet gebruiken.
Hoe we onze papieren terugkregen? Die kregen we niet terug, volgens de agent, zodra we gekeurd waren, zouden we bij de gemeente nieuwe krijgen. Als die bewering had geklopt, zou het wel zo makkelijk zijn geweest. Maar zo simpel lag het dus niet.
Om onze auto te kunnen keuren, hebben we een officieel papier van de gemeente nodig. Daarmee kunnen we naar de garage, dan wordt de auto gekeurd, dan moeten we weer terug naar de gemeente en krijgen we onze autopapieren terug.
De gemeente kan het betreffende document echter pas afgeven, als ze de documenten van de politie heeft gekregen. Volgens het papiertje dat de agent ons gaf, zouden onze autopapieren binnen drie dagen naar de gemeente Vác worden opgestuurd. Maar na drie dagen zei de zeer vriendelijke dame aldaar dat ze nog niets binnen had. Een week later had ze nog steeds niets.
Toen ging er bij mij een lichtje branden. Niet alleen wij zijn verhuisd, onze auto ook. Dat staat ook in onze autopapieren, maar alleen ín de papieren. Op de voorkant staat nog steeds het oude adres, dat in Budapest.
En inderdaad, een rondje bellen leverde op dat onze papieren inmiddels op de deelgemeente van het 12de district lagen. Niet onze fout hoor, meende de agent in Dunakeszi, het politiebureau waar de zaak onder viel: "Wij schrijven alleen maar over wat er op de papieren staat." Niet voor niets vervangen politieagenten in Hongarije onze Belgen in de moppen.
Ook niet onze schuld, meende de dame in het 12de district, die zich in tegenstelling tot haar collega in Vác van haar meest onbehulpzame zijde toonde. Ze zouden alles doorsturen naar Vác, maar dat kon nog wel een paar dagen duren. Nu de documenten eenmaal bij hen liggen, moeten ze namelijk officieel in de boeken worden ingedragen, en ja mevrouw, u bent niet de enige die met dit probleem zit.
Dat klopt, want hoewel ik het verhaal nog niet aan vreselijk veel mensen heb verteld, ben ik er al twee tegengekomen die meteen een begripvol gezicht trokken. Met een beetje pech, zei een van hen, kost het je wel een maand om je auto weer terug te krijgen. Ik blijf optimistisch. We zijn pas anderhalve week heen. En zolang de treinen niet weer gaan staken, redden we het wel, al is het af en toe knap lastig.
Maar je zou voor je zaak maar echt afhankelijk zijn van zo'n auto. Of als je zo ongunstig woont dat je kinderen eigenlijk niet naar school kunnen of jij niet naar je werk? Voor een klein bedrijf dat zijn bedrijfsauto een paar weken kwijt is, kan zo'n grap net de nekslag zijn. En waarom? Omdat een keuring twee maanden verlopen is? Het is eigenlijk te gek voor woorden.

3 opmerkingen:

Jan S zei

De omgekeerde wereld.
Stel dat je gewoon op tijd de technische keuring had laten doen...

Een verhaal vanuit een verongelijkt gevoel.
Zonder maar ergens verantwoordelijkheid voor eigen daden en eigen nalatigheid te nemen.

Runa Hellinga zei

Heb je die blog eigenlijk wel gelezen? Het gaat er helemaal niet om dat ik 'geen verantwoording il nemen voor eigen daden en eigen nalatigheid'. Nergens hoor je me zeggen dat ik niet fout was, en dat ik een boete krijg, begrijp ik best. Iets anders is het dat ik mijn auto wekenlang niet kan gebruiken, omdat ik twee maanden eerder de keuring vergeten ben..
Iets anders is het ook dat autoriteiten geen verantwoordelijkheid nemen voor de fouten die zij maken, zoals het veel te laat opsturen van onze autopapieren, en dan ook nog naar de verkeerde plaats. Iedereen die Hongarije een beetje kent, weet dat dat een terugkerend probleem is. Als je je als burger niet aan termijnen houdt, en bijvoorbeeld je belasting een dag te laat betaalt, heb je zo een boete aan je broek, terwijl er geen enkele sanctie op staat als autoriteiten hun eigen termijnen overschrijden. Als je een bouwvergunning aanvraagt, waarover je officieel binnen dertig dagen een besluit moet krijgen, en dat besluit laat drie maanden op zich wachten, dan heb je als burger gewoon pech gehad.
Ik red me zonder auto wel, maar voor een kleine ondernemer die afhankelijk is van zijn voertuig, kan het fataal zijn als hij zijn voertuig weken niet kan gebruiken. En die 'straf', die nog niet eens als straf bedoeld is, staat in geen enkele verhouding tot de overtreding.

Bompa heeft altijd tijd zei

Hé Runa,

Hardop gelachen met jouw verhaal ... Hongarije zoals het is en ik het ken!
Ik kan al bijna niet meer wachten, nog zeven keer slapen en ik kan er weer voor een tiental dagen naartoe!
Zin om ook eens een röf-röf party mee te maken?
Maar eerst het warme bad van Egerbakta in!

szia!