vrijdag 7 december 2007

ZIEKENHUISETEN

Met een beetje geluk zult u in toekomst niet verhongeren in een Hongaars ziekenhuis, zelfs als u geen familie heeft die af en toe met lekkere hapjes voorbijkomt. Dat klinkt belachelijk, maar het is vandaag de dag wel de situatie: patiënten die niemand hebben die voor hen zorgt, liggen letterlijk verhongeren in het ziekenhuis.
Of verdorsten. Een Nederlandse die ooit een paar dagen in het ziekenhuis lag, zag met ontzetting dat een oudere, bedlegerige medepatiënte alleen te drinken kreeg als een van de andere patiënten haar een beker tegen de lippen drukte. De verpleging dacht er niet aan.
Dat heeft niets met de zoveel bekritiseerde hervormingen van de gezondheidszorg te maken. Voeding is sinds jaar en dag een zwaar ondergeschoven kindje in het Hongaarse ziekenhuiswezen. Er zijn ziekenhuizen die per patiënt dagelijks niet meer dan 300 forint voor dit doel uittrekken. Vers fruit en verse groente komen er niet aan te pas. Een snee brood met margarine is in veel gevallen het enige dat ziekenhuizen hun patiënten verstrekken.
Uit onderzoek blijkt dat er ziekenhuizen zijn waar iedere tweede of derde patiënt ondervoed is. Minister van gezondheidszorg Agnes Horváth startte twee maanden geleden een actie tegen ondervoeding in ziekenhuizen. Zij wil de opbrengst van de eigen bijdrage die patiënten sinds kort moeten betalen, gaan gebruiken om de voedselsituatie te verbeteren.
Deze week opende ze een 'roadshow' die ziekenhuizen moet tonen hoe het ook kan. Ze wil vastleggen dat er dagelijks minimaal 550 forint per persoon aan voeding wordt uitgetrokken. Dat is ruim twee euro, ook al geen wereldbedrag, maar het schijnt voldoende te zijn voor een menu, waar in ieder geval alles inzit wat een normaal mens nodig heeft. Haute cuisine wordt het nog steeds niet: bij de demonstratie in het Szent-Imre ziekenhuis in Boedapest konden mensen kiezen tussen kool met tomaat en gehaktbal of gestoomde groente met gepaneerd vlees. Maar dat is beter dan niets.
Persoonlijk ongaat me de logica om iemand voor veel geld te operen om hem vervolgens in zijn bed aan zijn lot over te laten, maar dat is wel het geval. Niemand maakt mij wijs dat dat echt met geld te maken heeft. Op de totale kosten van een behandeling zijn een dagelijke portie verse groente of een appel echt niet de kosten. Net zo min als de aanschaf van rietjes, zodat bedlegerige patiënten wél kunnen drinken.
Dit voorjaar wil de oppositiepartij Fidesz een referendum organiseren dat tot doel heeft de hervormingen in de gezondheidszorg feitelijk af te schieten en zo de regering ten val te brengen. Dat is hun goed recht. De vraag is alleen voor alternatief Fidesz te bieden heeft. Eigen voorstellen voor de hervorming van de gezondheidszorg heeft de partij namelijk nog nooit naar buiten gebracht.
Er zijn vast betere oplossingen te verzinnen dan de huidige hervormingen, maar alles bij het oude laten, lijkt me niet het juiste antwoord. Niemand kan beweren dat een systeem waarin patiënten in het ziekenhuis liggen te verhongeren, het beste is dat we ons kunnen wensen.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Runa,

Ik ben een laatstejaarsstudent Sociaal werk en kom in juni met de ganse groep naar Budapest. Er werd ons gevraagd om rond een bepaald sociaal thema te werken. Wij kozen voor 'speelruimte voor kinderen'. We zitten met een aantal vragen en zijn op zoek naar iemand ter plaatse die ons een beetje wegwijs maakt in de verschillende wijken van de stad. Kan/wil jij ons helpen? Je kan steeds mailen naar pluutske@mobistarmail.be...alvast bedankt voor de eventuele hulp..vele groetjes Steven

Anoniem zei

De situatie in ziekenhuizen is inderdaad mensonwaardig. In de 10 jaar dat ik in hongarije woon, en met een Hongaarse getrouwd ben, heb ik dat enige malen van dichtbij mogen zien. Na een spoedopname als gevolg van een ongeluk kreeg mijn vrouw een "maaltijd" voorgezet. Bestek werd er niet bijgeleverd, daarvoor dient de patient zelf te zorgen. Hetzelfde goldt overigens voor toiletpapier. Niemand overigens die je hiervan op de hoogte brengt, je wordt geacht dit te weten, of er op een ongelukkig moment zelf achter te komen. Mijn voruw werd overigens bij een langdurig zieke op de kamer gelegd, die niet uit bed kon. Door de verpleging werd er een oogje dichtgeknepen als deze zieke haar dagelijkse sigaretje wilde paffen, liggend in haar ziekenhuisbed. Dus toch wel sociaal...

Anoniem zei

Uit ervaring kan ik dit alleen maar onderschrijven. Ikzelf heb dan nog het voordeel dat mijn echtgenote medisch specialist is in hetzelfde ziekenhuis waar ik enkele malen was opgenomen en geopereerd. De artsen zijn kundig, veel meer mens-gericht dan in het "westen", maar de omstandigheden zijn zonder omwegen allerberoerdst te noemen. Een medisch specialist verdient nu ca. 500 Euro per maand. Mijn ziekenhuisbed had een bodem van spaanderplaat, dat 's nachts brak, en ik dus tussen de matras opgevouwen op de grond belandde. De verpleegster deed zich ermee van af dat bedden repareren niet tot haar taak behoorde. Ik heb mijn spullen gepakt en ben strompelend naar de taxi standplaats voor het ziekenhuis gegaan. Naar huis, ik kon niet méér verdragen. De situatie in het algemeen in de ziekenhuizen hier (platteland) is afschuwelijk slecht. Je eten moet je zelf maar meebrengen: voor wat de ziekenhuiskeuken je opdient zou je in 0031 de PvdDieren aan je broek krijgen. (Wrang om te zien waarover men zich in Nederland druk maakt...) Het budget in het ziekenhuis waar mijn vrouw als psycho-geriatriste werkzaam is, -met als bijbaan pediatriste- heeft het budget -na privatisatie door een commercieel bedrijf- PER PATIENT aan voeding en medicijnen gereduceerd tot 600 huf per dag, inklusief medicijnen, Tena's etc. Bij overschrijding van dat budget wordt de arts zwaar beboet door de -commerciele direktie-.
Er heerst enorme onvrede onder medische staf, personeel en een sombere gelatenheid onder de patienten. Men is onder het linkse bewind weer terug in de tijd van vóór de omwenteling. Het ministerie van gezondheid heeft verplicht gesteld dat de arts per dag bijhoudt welke medicijnen zij/hij voorschrijft en hiervan per email rapporteert. Bij overschrijding van het budget volgt een stevige boete. Daarom blijven chronische patienten vaak zonder herhaal-recepten op straat.
Over straat gesproken: bij aanmelding, ook als je per ambulance komt, moet je 300 ft "registratiekosten" voor felvétel (opname) betalen. Geen geld? Geen opname. Per behandeling aan een arts wordt nogmaals een eigen bijdrage gevraagd van 300 ft. Geen geld? Geen behandeling. Dit alles naar Nederlands Model, waarvoor een Nederlandse Staatssekretaris a raison van 20.000 Euro per dag "advies" heeft uitgebracht om de zaak "gezond" te maken. Hoezo gezond? Als je 't mij vraagt heeft 'ie de zaak hier nu DOODZIEK gemaakt, en gaan er gewoonweg mensen dood omdat ze die 300 ft. niet hadden. Ik zweer het.. Ik, die hier sinds '93 woont en werkt met een eigen bedrijf, besef dat de grootste fout die ik in mijn leven heb gemaakt is door naar Hongarije te emigreren.