donderdag 24 mei 2007

TANTE MIEP

Het begon allemaal met de pakken van haar overleden man. Goede pakken, zonde om in de Zak van Max te stoppen. Toen een kennis Miep van Wetten-Rensum een busreis naar Hongarije aanbood, leek dat land haar een goede bestemming voor de kleren. ,,Het voormalige Oostblok was een stuk armer dan Nederland, dat wist ik. Dus konden ze de spullen daar vast gebruiken.’’

Tien jaar later geeft Tante Miep, zoals iedereen haar noemt, nog steeds hulp aan Hongarije. En hoe: de inmiddels 93-jarige dame heeft de afgelopen jaren voor honderdduizenden euro’s aan woningen voor arme gezinnen in Hongarije gekocht. De kelder van haar huis in Nijmegen is bovendien een inzamelingspunt waar vandaan de afgelopen negen jaar zestien vrachtwagens met kleding en meubels naar Hongarije vertrokken. Vorig jaar kreeg ze een koninklijke onderscheiding voor haar inspanningen.

Op haar eerste reis kwam Tante Miep in contact met een Franciscanessenklooster in Siofok. De nonnen namen de kleren dankbaar in ontvangst en stuurden met kerst een bedankkaartje...Op zoek naar een vertaling ontmoette ze Tivadar Udvarhely, die in 1956 Hongarije was ontvlucht en inmiddels actief was in de hulpverlening aan zijn vaderland.

Met Udvarhely keerde ze terug naar Hongarije. Ze belandden in Perbál, een dorpje zo’n dertig kilometer buiten Boedapest. Het was een enorme schok voor haar. ,, We kwamen bij werkloze gezinnen, met vier, vijf kinderen. Zo’n armoede had ik nog nooit gezien. Een gezin leefde in een huis met doornatte muren, alle kinderen hadden astma.Ik had enveloppen met geld bij me, voor de moeders. De vaders hadden het toch maar opgedronken. Die vrouwen barstten in huilen uit als ze het geld kregen.’’

Niet alleen Tante Miep trok zich de armoede van de dorpelingen aan. Het Hongaarse Maltezer Kruis, een kerkelijke organisatie die zich concentreert op hulp aan daklozen, had al plannen klaarliggen om iets aan de woonomstandigheden van de betreffende gezinnen te doen.

Maar volgens een bouwdeskundige waren de woningen zo slecht, dat afbraak eigenlijk de enige oplossing was. Hij raadde de bouw van prefab-huizen aan. Toen Tante Miep hoorde dat zo’n huis 25000 gulden kostte, bood ze spontaan aan tien woningen te financieren.

Dankzij een paar gelukkige investeringen na de dood van haar eerste man is ze niet onbemiddeld. ,,Ik heb destijds een aantal panden gekocht en die waren ondertussen enorm in prijs gestegen. Ik had er net één verkocht. Wat moet ik met zo veel geld?’’ zegt ze.

Sinds het eerste project gaat ze, samen met haar nicht Truus die haar in alles bijstaat, jaarlijks enkele malen in Hongarije, om te kijken wat ze verder kan doen. Toen het Maltezer Kruis een paar jaar later in Tarnabod, zo’n 120 kilometer van Boedapest, een ander project opzetten, stond Tante Miep weer klaar, ditmaal met 60.000 euro. Letterlijk, want in geldzaken is ze conservatief: ze neemt de bankbiljetten altijd contant mee.

,,Wij krijgen natuurlijk ook steun uit andere bronnen, maar zij is verreweg de grootste particuliere donateur die we hebben,’’ zegt Pater Imre Kozma, voorzitter van het Maltezer Kruis. ,,Het is fantastisch dat een vrouw van haar leeftijd zich nog zo inzet voor anderen, en bovendien zonder enige bijbedoelingen. Ze heeft geen huisje in Hongarije, ze komt hier niet op vakantie, ze komt hier om te helpen en dan gaat ze weer.’’

Voor het Maltezer Kruis betekent haar hulp dat de organisatie zich kan concentreren op anderen zaken dan onderdak. In Perbál, het eerste dorpje waar Tante Miep bij betrokken raakte, betrof het veelal mensen die het grootste deel van hun leven in instellingen zoals kindertehuizen hadden gewoond. ,,Daar moesten we mensen echt leren zelfstandig te wonen: schoonmaken, koken, boodschappen doen, de meest simpele dingen hadden ze nooit geleerd,’’ zegt Kozma.

Het project in Tarnabod, en een toekomstig project in het nabijgelegen Erk, is bedoeld om dakloze families uit Boedapest te re?ntegreren in het platteland waar ze vandaan komen. De families zijn geselecteerd op vaardigheden die zo’n re?ntegratie mogelijk maken. Bovendien leren ze hoe ze een varken en pluimvee moeten houden en een moestuin moeten aanleggen, zodat ze ook met een laag inkomen kunnen rondkomen. In Tarnabod had het Maltezer Kruis dankzij de hulp van Tante Miep geld voor de bouw van een kleuterschool en van een recyclingbedrijf waar inmiddels 38 mensen werken.



1 opmerking:

Lessien Elensar zei

Voor deze dame heb ik alleen maar respect. Echt helemaal geweldig wat ze voor de mensen in Hongarije doet.