woensdag 4 april 2007

ROOD WIT GROEN

Italie behoort tot de oprichters van de Europese Unie, Hongarije tot de nieuwe leden. Je zou mogen verwachten dat de Italianen voorlopen op de Hongaren. Maar een paar dagen Rome werkt ontnuchterend. Veel van de klachten die veel Hongaren - en heel wat buitenlanders - over hun eigen land hebben, blijken hier net zo goed op te gaan.
Gaten in de weg... het asfalt is hier slechter dan in Boedapest. Bedelaars? Op iedere hoek wel een, en trouwens ook in de metro. Slecht onderhouden, brokkelige gebouwen en groezelige buitenwijken? De twintigste eeuw lijkt aan Rome weinig fraais te hebben toegevoegd
Café's die je als niets vermoedende toerist proberen af te zetten? De Hongaren kunnen nog wat leren van de praktijk om je twee euro extra te berekenen voor een kop koffie als je die niet staand aan de bar, maar zittend aan een tafeltje wilt opdrinken.
Opschriften in buitenlandse talen? Mondjesmaat.
Openbaar vervoer? Gaat, hoewel sommige busdiensten op zondag - de dag des heren, per slot van rekening - helemaal niet rijden. En als je in de file vaststaat, verlang je naar een stad waar ze wel vrije busbanen kennen, en trams die je binnen luttele minuten van ene kant naar de andere brengen. Wel mogen kinderen in Rome gratis met de tram. Daar kan de BKV nog wat van leren.
Verkeer? Menig Hongaarse taxichauffeur schildert de eigen stad af als een complete ramp, en ik maak me ook wel eens druk over Hongaarse chauffeurs die snijden of geen idee hebben hoe ze op een snelweg moeten invoegen. Maar na Rome is rijden - en oversteken - in Budapest straks weer een peulenschil.
En zijn er zaken waar je als toerist eigenlijk niets van merkt. De vuilnisdienst bijvoorbeeld. Romeinen hebben geen eigen vuilnisbak. Her en der staan er grote bakken langs de straat, daar dien je je vuilnis in te storten (leuk vooral voor invaliden en bejaarden). Winkels die sluiten tussen twaalf en vier uur.
Begrijp me goed, Rome is een prachtige stad, en als ik moet kiezen tussen Italiaanse spaghetti met mosselen en Hongaars gulyas is er geen twijfel over dat mijn voorkeur naar de mosselen uitgaat, al vind ik gyulas ook best lekker. Maar een weekje Romeinse chaos is heel verfrissend. Dat zouden misschien meer inwoners van Budapest eens moeten doen.

Geen opmerkingen: