vrijdag 13 oktober 2006

COMBINO (2)

Het heeft maanden geduurd, maar sinds begin deze week rijdt de Combino, de nieuwe, door Siemens gebouwde tram dagelijks over de Grote Ring van Boedapest. Storingsvrij, zou tenminste moeten.
Toch vertrouwde ik het niet echt toen ik er voor het eerst instapte. Fraaie tram, daar niet van, vriendelijk voor ouden van dagen en mensen die slecht ter been zijn (hoewel er aanzienlijk minder zitbankjes inzitten dan in de oude trams, al is de Combina een stuk groter). En hij is stil, veel stiller dan de oude Ganz-trams, zodat je tenminst kunt meegenieten van de MP3-speler van je buurman. Of zonder te schreeuwen een gesprek met je medepassagiers kunt voeren. Ik geef toe, dat laatste is best plezierig.
Maar toch, die tram heeft inmiddels wel een zeer onbetrouwbare reputatie. Het ritje stelde me dan ook niet teleur: al na de tweede halt bleef de tram onverwacht voor een stoplicht stilstaan. Ik zag de lamp op groen springen, weer op rood, weer op groen, en voelde me gesterkt in mijn wantrouwen tegen de tram.... En ja hoor, na een paar minuten meldde de bestuurder zich: we reden niet verder, want verderop was een ongeluk gebeurd en er zouden bussen worden ingezet voor verder vervoer. Die bussen zal de BKV, het Boedapester openbaar vervoerbedrijf inmiddels vermoedelijk wel standaard klaar hebben staan, voor het geval het weer misgaat met de tram.
Een eind verderop stond een andere Combino stil en vlak daarvoor een ziekenwagen en een wagen van de BKV,. Ik heb niet achterhaald wat er aan de hand was, maar thuisgekomen las ik in de krant, dat gisteren ook al een Combino de boel in de war had geschopt, omdat de bestuurder de klep voor het motortje dat de ruitenwisser aandrijft, niet dicht kreeg. En ja, zo supercomputergestuurd apparaat als de nieuwe Combino kan dan natuurlijk niet verder. Dus was het wachten op de reparateur van Siemens die een half uur later kwam.
Dan kijk je toch met verlangen terug naar de oude Ganz-trams. die tot nu toe op die lijn reden 't Is alleen jammer dat je daar als oudere echt bijna niet in of uit komt, en dat ze voor moeders met kinderwagens zo onneembaar zijn dat je buitengewoon weinig moeders met kinderwagens ziet in Boedapest, of ze moeten een auto hebben.
Maar verder, zo'n tram die al tientallen jaren dag-in-dag-uit betrouwbaar voortploegt en die met een beetje handigheid en improvisatie zonder sputteren op de rails blijft, een tram het zonder computer afkan en die gewoon zijn werk doet... je realiseert je niet wat voor comfort dat was, tot het verdwenen is.


Geen opmerkingen: