maandag 27 februari 2006

EEN LAND, EEN CAMPAGNE, EN VEEL AFFICHES

'Er is een land. Er is een mens. Er is een programma'. Dat lijkt toch sprekend op 'Ein Reich, Ein Volk, Ein Führer'. Tenminste, als je de conservatieve Hongaarse oppositiepartij Fidesz moet geloven. Land, mens en programma zijn afkomstig van een verkiezingsaffische van de socialistische partij, en zijn bedoeld om het programma van premier Gyurcsány aan te prijzen.
Fidesz-politicus Tamas Deutsch-Für had er speciaal een persconferentie voor belegd om zijn scherpzinnige analyse wereldkundig te maken. Hij voerde aan dat mensen die de oorlog hadden meegemaakt zich door het affiche diep gekwetst zouden voelen en nam er zelfs het woord nazi's bij in de mond.
De leider van de Hongaars-joodse gemeenschap moest hem helaas teleurstellen. Hem was geen enkele bijgedachte aan Hitlers leuzen opgekomen toen hij het affiche zag. Een taalwetenschapper noemde de overeenkomst zeer vergezocht en de uitlatingen van de politicus kinderlijk.
Maar het zij Deutsch vergeven. Fidesz moest wel iets terugdoen na alle kritiek op hun eigen affiches. Bij gebrek aan echte serieuze discussie zijn affiches in deze verkiezingscampagne namelijk een hoofdthema geworden. Die van Fidesz komen onder de kop 'Wij leven slechter dan vier jaar geleden', met een foto van een werkloze, een oudere vrouw en nog wat mensen die het slechter hebben dan iver jaar geleden onder de Fidesz-regering.
Helaas bleek eerst dat de werkloze geen werkloze was, maar een betaald fotomodel. Toen werd beweerd dat de arme oude dame wier hartmedicijnen zoveel duurder waren geworden, in feite eigenaresse van een behoorlijke hoeveelheid onroerend goed was die ze verhuurde. En toen bleek dat weer niet waar te zijn. De vrouw die in werkelijkheid op het affiche staat, is overigens ook niet vanwege haar hartproblemen gekozen, maar, zo zei ze in de krant, waarschijnlijk vanwege haar inderdaad mooie rimpelige huid.
Wat zou het, vraag je je dan af. Persoonlijk ben ik er nooit vanuit gegaan dat achter dat soort gezichten op verkiezingsaffiches ook daadwerkelijk een werkloze of een hartpatient schuil zou gaan, net zomin als ik denk dat de mevrouw van de wasmiddelreclame thuis ook daadwerkelijk met Witte Reus wast of dat de Bolletjebakker echt bij Bolletje werkt en de ganse lange dag met koekjes bakken bezig is.
Persoonlijk lijkt het me belangrijker dat je als kiezer te weten komt wat partijen na de verkiezingen van plan zijn te gaan doen. Maar iedere aanleiding om de tegenstander zwart te maken zonder een serieuze discussie over beleid met elkaar te hoeven te voeren, wordt in deze campagne aangegrepen. Het is jammer dat de kranten daar ook nog aan meewerken. Maar het verbaast me hoe langer hoe minder dat de kiezers volgens de opiniepeilingen nauwelijks in de komende verkiezingen zijn geïnteresseerd.

Geen opmerkingen: