donderdag 31 januari 2008

LEEG STATION


Het nieuwe treinstation bij vliegveld Ferihegy 1 schijnt nauwelijks gebruikt te worden. Slechts twee procent van de passagiers die van of naar het vliegveld gaat, neemt de trein, dagelijks zo'n 1200 mensen.
Geen wonder. Begin deze maand, op een sneeuwerige dag, heb ik de treinverbinding voor het eerst uitgeprobeerd. Het was al een klus om op Nyugati uit te vinden waar mijn trein vertrok. Niemand is op het idee gekomen om voor vliegtuigpassagiers duidelijke aanwijzingen te maken waar ze heen moeten. Nu is dat ook moeilijk, want geen enkele trein schijnt van hetzelfde perron te vertrekken. Ik had trouwens mazzel, iemand had de dag ervoor een kaartje voor mij gekocht, want op dat zelfde station de kassa zoeken is een klus apart.
Op de trein waar ik uiteindelijk in belandde, stond ook al niet dat hij op Ferihegy stopte, net zo min was die informatie op het perron te vinden en iemand om het aan te vragen was er uiteraard ook niet. En het is toch een wat ongemakkelijk gevoel om in een onduidelijke trein te stappen als je een vliegtuig moet halen.
Ondanks de verzekering van een medepassagier dat ik goed zat, bleef ik twijfelen. De intercity naar Szeged, zou die echt bij een klein station als Ferihegy stoppen? Toen hij in Budapest zelf al twee keer stopte, werd ik wat geruster.
Gelukkig ken ik de weg naar het vliegveld goed, zodat ik, ondanks het ontbreken van enig omroepsysteem en van een beetje duidelijke borden op het perron, wist waar ik uit moest stappen. Maar dat geldt voor de meeste toeristen natuurlijk niet.
Er was niemand anders die met mij van deze nieuwe service van de MÁV gebruik maakte. Moederzielalleen belandde ik met koffer en al op een ijsvlakte. Het perron schijnt in de hele sneeuwperiode niet schoongemaakt te zijn. Voor zover ik kon zien, was een lange trap de enige methode om van het vliegveld naar het perron te komen. Pas bovenaan gekomen zag ik dat dat ook anders had gekund. Er ís een lift, maar goed verborgen.
Een voetpad tussen twee hoge hekken met bovenop prikkeldraag bracht me naar de terminal. In tegenstelling tot het perron was dat pad wel schoongemaakt, al was mij een raadsel waarom ze er niet een simpel afdak boven hadden gemaakt, zodat passagiers bij slecht weer droog naar de trein kunnen lopen.
Op het vliegveld heb ik nog gezocht naar enige aanwijzing dat er een treinverbinding naar Budapest is. Ik heb hem nergens kunnen vinden, hoewel iemand me later vertelde dat je je treinkaartje in de terminal moet kopen, en niet op het station. Dat is fijn om te weten als je eenmaal je koffer daarheen hebt gezeuld.
Het is een begin, die treinverbinding naar Ferihegy. En alle begin is moeilijk, zeggen ze. Maar zo moeilijk?

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Die keren dat ik gevlogen heb, heb ik gevlogen met de Malév. Die maakt echter gebruik van Ferihegy 2. Is het makkelijk om van 1 naar 2 te komen?

Runa Hellinga zei

Helaas, nee. De taxi of overstappen op de bus die tussen Ferihegy I en II gaat (een gewone stadsbus) is voor zover ik weet de enige oplossing.