woensdag 7 maart 2007

PIREZEN

Tweederde van de Hongaren heeft een hekel aan Pirezen. Ze hebben nog een grotere hekel aan Russen, Arabieren en Chinezen, maar gezien het feit dat Pirezen niet bestaan, is de afkeer voor die bevolkingsgroep tamelijk opmerkelijk. De enige buitenlanders die op sympathie kunnen rekenen, zijn de Hongaren van over de grenzen, hoewel vier procent van de bevolking het ook dáár niet mee op heeft.
Hoe Hongaren over West-Europeanen denken, is niet helemaal duidelijk, maar 27 procent van de mensen zou de grenzen willen sluiten voor iedere vluchteling, dus vermoedelijk hebben die liever ook geen Duitser of Nederlander als buurman. Dat blijkt uit een sociologisch onderzoek van het opiniebureau Tárki. De afkeer van vreemdelingen is afgelopen jaar een beetje gestegen, maar niet schrikbarend. Als je het onderzoek nu zou houden, zouden die cijfers vermoedelijk nog wat hoger liggen.
In de afgelopen weken heeft de Christen-Democratische Volkspartij, het kleine zusje van de oppositiepartij Fidesz, het verhaal verspreid dat deze regering overweegt een miljoen Aziaten naar Hongarije te halen om de bevolkingsdaling in te dammen. Dat zal de liefde voor vreemdelingen niet ten goede zijn gekomen.
Nu klinkt het erger dan het is. In al die jaren die ik in Hongarije woon, ben ik persoonlijk maar heel weinig mensen tegengekomen die openlijk onvriendelijk waren. Een andere Nederlandse journalist heeft andere ervaringen, die heeft wel eens onaangename post in zijn brievenbus gevonden van een buurman die het blijkbaar niet met hem op had. Maar ik ken de halve straat en de halve straat kent mij, en iedereen groet altijd vriendelijk en maakt bij mooi weer een praatje.
Het is misschien ook een kwestie van onbekend maakt onbemind, want Hongaren spreken weinig vreemde talen, terwijl veel vreemdelingen het Hongaars niet machtig zijn. De Hongaarse vooroordelen over zigeuners zijn ook groot, maar het blijkt dat die vooroordelen afnemen als mensen Roma-kennissen of collega's hebben. Daar hebben Pirezen natuurlijk weinig aan. Als je niet bestaat, kan ook niemand kennis met je maken.
Uit een internationaal onderzoek van 2005 bleek ook al, dat de Hongaren in verhouding tot andere Europese volkeren weinig op hebben met vreemdelingen. Het is overigens een Midden-Europees trekje. De Tsjechen en Oostenrijkers zijn pakweg even (in-)tolerant. Trouwens, zou Geert Wilders volgens de laatste opiniepeilingen niet 15 zetels in de Kamer krijgen?

Geen opmerkingen: